Možda vas je, recimo, mama naučila da držite banane u frižideru kako bi bile svežije, a onda vam je, na primer, koleginica rekla da to ne bi trebalo da radite.
Neki i automatski svu hranu stavljaju u frižideru pod parolom, hladnije je, verovatno i svežije. Ipak, neke namirnice ne bi trebalo da držite u frižideru.
Hleb
Hleb će se osušiti brže ako ga držite u frižideru, što definitivno nije ono što želite.
Držite hleb na suvom mestu – korpa za hleb je sasvim dobar izbor.
Lubenica
Leti gotovo nema većeg zadovoljstva nego kad zagrizete hladnu lubenicu, ali stručnjaci kažu da je bolje da je ne držite u frižideru – barem dok je ne isečete.
Isečenu lubenicu uvijte u foliju i stavite u frižider.
Banane
Kada kupite banane, verovatno želite da ih stavite u frižider kako bi što duže bile sveže – ali, sačekajte nekoliko dana.
Banane rastu u egzotičnim krajevima gde je klima mnogo toplija, a njihove ćelije nemaju prirodnu odbranu protiv hladnoće. Ako su zelene i stavite ih odmah u frižider, uopšte neće sazreti do kraja. Umesto toga, postaće tamne jer enzimi razbijaju nutrijente.
Ako su banane zrele, možete da ih držite u frižideru.
Paradajz
Mnogi vole da iz frižidera izvade svež i hladan paradajz i naprave salatu.
Kako stručnjak Harold Mekgiu svojoj knjizi "O hrani i kuvanju" objašnjava, držanje paradajza u frižideru oštećuje membrane, utičući na ukus i teksturu.
Drugim rečima, paradajz će izgubiti ukus, verovatno će biti vodenastiji i nezreo. Umesto toga, držite paradajz nekoliko dana na radnoj površini u kuhinji kako bi bio ukusniji.
Krompir
Ovo je jedna od namirnica koju baš nikad ne treba da držite u frižideru jer to može da ih ošteti.
"Najvažnije je da krompir ne držite u frižideru. Kada ih tu držite, skrob u krompiru se pretvara u šećer. Kada ga pečete ili pržite, ovi šećeri se kombinuju sa aminokiselinom asparaginom i proizvode akrilamid, koji se smatra štetnim", kažu stručnjaci.
Med
Med ne može da se pokvari, tako da nema potrebe da ga držite u frižideru. Štaviše, na niskim temperaturama će početi da se kristališe. To znači da ćete umesto divnog prilično tečnog meda imaćete tvrdi kristalizovani med.
Crni luk
Luk je najbolje držati na suvom. U frižideru će pre satruliti, a i uticaće vam na ukus drugih namirnica.
Dakle, držite luk podalje od frižidera i čuvajte ga na tamnom i suvom mestu. Isto važi i za beli luk.
Jovanović spasao Partizan: Odbranio penal, "zaključao" gol i sačuvao tri boda za kraj godine!
Prvo oglašavanje Čede Jovanovića o razvodu: "Nešto se čoveku desi što ne može da sanja, ja sam to doživeo "
Lalatović skočio na Dudića, novinari sprečili tuču! Pogledajte haos posle utakmice u Novom Sadu
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!