Da li ste znali da je parmezan prvi na listi najčešće ukradenih prehrambenih proizvoda u supermarketima?
Da li ste znali da je parmezan prvi na listi najčešće ukradenih prehrambenih proizvoda u supermarketima?
Istraživanje koje je nedavno objavljeno, kazuje da je reč o italijanskom parmezanu “ređano” (Parmigiano Reggiano). Ovaj čuveni sir, zaštićenog imena i porekla, najviše se sviđa lopovima na gotovo svim kontinentima.
Dakle, i lopovi znaju šta je dobar zalogaj.
Parmezan je tvrd sir koji se sitno renda, ili seče na tanke listiće. Pravi se od kravljeg ili kozijeg mleka, ali je, zapravo, pravi parmezan samo jedan.
Evropksa Unija je zaštitila naziv parmezan pod kojime se podrazumeva samo onaj sir koji je proizveden u italijanskoj oblasti Ređo Emilija, u kojem se nalaze gradovi Parma, Bolonja, Mantova…
Bez obzira na to, pojam parmezan je postao sinonim za svaki tvrdi rendani sir.
Parmezan “ređano” se pravi od kravljeg mleka, tek pomuženog. Krave moraju da se hrane isključivo travom ili senom. Jedini dopušten aditiv u mleku je so, i to morska.Istraživanje koje je nedavno objavljeno, kazuje da je reč o italijanskom parmezanu “ređano” (Parmigiano Reggiano). Ovaj čuveni sir, zaštićenog imena i porekla, najviše se sviđa lopovima na gotovo svim kontinentima.
Dakle, i lopovi znaju šta je dobar zalogaj.
Parmezan je tvrd sir koji se sitno renda, ili seče na tanke listiće. Pravi se od kravljeg ili kozijeg mleka, ali je, zapravo, pravi parmezan samo jedan.
Evropksa Unija je zaštitila naziv parmezan pod kojime se podrazumeva samo onaj sir koji je proizveden u italijanskoj oblasti Ređo Emilija, u kojem se nalaze gradovi Parma, Bolonja, Mantova…
Bez obzira na to, pojam parmezan je postao sinonim za svaki tvrdi rendani sir.
U čemu je tajna
Sir je spreman za upotrebu tek nakon što je odstajao 12 meseci, tokom kojih se “čisti” i prevrće, svakih sedam dana. Pre nego što ogromni kolutovi ugledaju svetlost dana, “pregleda” ih stučnjak. On koristi samo čekić i svoje uvo. Kuckanjem po određenim delovima koluta i osluškivanjem zvuka koji se data stvara, određuje se da li u siru ima nedozvoljenih rupa i pukotina.
Kolutovi koju prođu test odlaze na “pečatiranje” vrućim žigom sa imenom i zaštitnim znakom kompanije. Prosečan kolut parmezana u obimu ima oko 20cm, visok je oko 40cm, a težak oko 38kg.
Upotrebljiv je dve godine.
Ukus ovog sira je oštar, pomalo voćni, a može se reći da podseća i na ukus oraha. Najčešće se jede uz špagete, ali se dodaje i u supe, čorbe, jela od prinča. Odlično ide i uz meso, pa je tako "karpađo", na primer, nezamisliv bez parmezana i balzamiko sirćeta.
Po nekim dokumentima parmezan se u Italiji proizvodio još u 13. veku, a pominje ga i Bokačo u “Dekameronu” 1348.
Obratite pažnju
Parmezan “ređano” ne bi trebalo mešati sa Grana Padano sirom, koji je takođe vrhunskog kvaliteta. Reč je o italijasnkom siru koji se proizvodi u oblasti Padano.
Iako sličnog ukusa kao parmezan, razlikuje se od njega. Proizvodi se od punomasnog mleka koje može biti staro i nekoliko dana, krave se mogu hraniti i veštačkom hranom, a ne samo travom i senom.
(MONDO)