Rimski car Klaudije sazvao je zasedanje Senata kako bi se glasalo o jednom neobičnom pitanju - da li postoji jelo koje može da nadmaši usoljenu govedinu sa kupusom. Senatori su jednoglasno utvrdili da nema đakonije koja je ukusnija od ovog jela.
Rimski car Klaudije sazvao je zasedanje Senata kako bi se glasalo o jednom neobičnom pitanju - da li postoji jelo koje može da nadmaši usoljenu govedinu sa kupusom. Senatori su jednoglasno utvrdili da nema đakonije koja je ukusnija od ovog jela.
Odgovor koji je car dobio govori o tome koliko je ovo povrće bilo omiljeno u starom Rimu: i pre nego što je ispitano koje sve hranljive materije sadrži kupus, mnogi su ga sa uživanjem jeli, piše "Politika".
Kupus potiče od samonikle biljke, poreklom sa priobalja Mediterana. Iako se po njegovom ukusu ne bi reklo, osnovni sastojak ovog povrća je vitamin C. Šolja seckanog kupusa zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C, koji je važan antioksidans, zaslužan za usporavanje starenja organizma i jačanje imunološkog sistema.
Pored toga, ovo povrće sadrži i obilje kalcijuma, kalijuma, gvožđa, vitamina B kompleksa, beta karotena i drugih vitamina i minerala. Sorte kupusa čije je lišće crveno sadrže više vitamina nego njihovi rođaci zelenkastih listova.
Pošto je bogat vodom i biljnim vlaknima, posebno se preporučuje osobama sa viškom kilograma i onima koji imaju probleme sa varenjem.
Da bi se sačuvale sve korisne materije koje ovo povrće sadrži, kupus je najbolje jesti svež ili pripremljen na pari. Ako se kuva, preporučuje se da to traje što kraće: skuvan u mnogo vode, za samo pet do osam minuta, kupus će zadržati boju, a neće se osloboditi ni neprijatan miris koji prati pripremanje ove namirnice. Ako iz lonca počne da se oseća karakterističan miris, znači da ste preterali sa dužinom kuvanja. Odgovor koji je car dobio govori o tome koliko je ovo povrće bilo omiljeno u starom Rimu: i pre nego što je ispitano koje sve hranljive materije sadrži kupus, mnogi su ga sa uživanjem jeli, piše "Politika".
Kupus potiče od samonikle biljke, poreklom sa priobalja Mediterana. Iako se po njegovom ukusu ne bi reklo, osnovni sastojak ovog povrća je vitamin C. Šolja seckanog kupusa zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C, koji je važan antioksidans, zaslužan za usporavanje starenja organizma i jačanje imunološkog sistema.
Pored toga, ovo povrće sadrži i obilje kalcijuma, kalijuma, gvožđa, vitamina B kompleksa, beta karotena i drugih vitamina i minerala. Sorte kupusa čije je lišće crveno sadrže više vitamina nego njihovi rođaci zelenkastih listova.
Pošto je bogat vodom i biljnim vlaknima, posebno se preporučuje osobama sa viškom kilograma i onima koji imaju probleme sa varenjem.
Najbolji je svež
Kada pripremate jela od kupusa koja se duže krčkaju na šporetu, širenje neprijatnog mirisa možete ublažiti ako u lonac spustite stabljiku celera. Pomoći će i ako posudu prekrijete krpom koju ste natopili sirćetom. Ukoliko malo sirćeta dodate u vodu za kuvanje, kupus neće previše omekšati.
U sezoni kada su pijačne tezge prepune zelenog i crvenog kupusa, ovo povrće visoke biološke vrednosti trebalo bi jesti što češće.
Kada vam dosade salata, kuvani i dinstani kupus, probajte crveni kupus sa jabukama. Zagrejte dve kašike ulja u šerpi i na njemu pržite dve glavice iseckanog crnog luka dok ne omekša. Dodajte kilogram crvenog kupusa naseckanog na rezance i dve kašike sirćeta. Posolite po ukusu, sipajte kašičicu šećera, a zatim dodajte kiselu jabuku iseckanu na kockice i dva režnja slanine. Nalijte sa pola šolje crnog vina i pola šolje vruće goveđe supe, poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri od 45 minuta do sat vremena. Kupus bi trebalo da omekša, ali ne i da bude previše mekan. Kada se jelo skuva, izvadite slaninu, iseckajte je na kockice i vratite u lonac. Ako je potrebno, pre služenja kupus možete dosoliti ili mu dodati još malo šećera.
(MONDO)