Očekuje se da će usled ekonomske krize mnogim osobama koštunjavo voće biti skupo, zbgo čega će biti povećana potražnja kikirikija, najjeftinije namirnice iz te grupe.
Očekuje se da će usled ekonomske krize mnogim osobama koštunjavo voće biti skupo, zbgo čega će biti povećana potražnja kikirikija, najjeftinije namirnice iz te grupe.
Kikiriki nije samo jeftina alternativa bademima, orasima i sličnim plodovima nego je, prema najnovijim studijama, jednako zdrava hrana kao i "skuplji rođaci“, korisna u borbi protiv srčanih oboljenja i dijabetesa, čak i protiv gojaznosti.
Američko ministarstvo poljoprivrede je podsetilo da je u sezoni 2007/08. funta (453 grama) kikirikija vredela svega 20,5 centi, dok je ista količina badema vredela 1,55 dolara, odnosno bila je gotovo osam puta skuplja.
Predstavnici Američkog saveta za kikiriki (koji objedinjuje sve učesnike u njegovoj proizvodnji, preradi i plasmanu) trenutno putuju Evropom popularišući produkte na bazi kikirikija, uključujući i ulje, buter i brašno ovog koštunjavog voća. Uz plod, i ti produkti mogu da nađu raznovrsnu primenu u pekarskoj i konditorskoj inustriji.
Dr Endru Krejg, konsultant za zdravstvenu edukaciju pri Američkom savetu, naročito preporučuje obezmašćeno kikirikijevo brašno, koje omogućava proizvođačima hrane da znatno poprave nutritivnu vrednost svojih produkata, povećavajući sadržaj proteina bez znatnijeg povećanja sadržaja masnoća.
Ističući da je svestan teškoća u popularisanju ukusa nalik buteru od kikirikija među evropskim potrošačima, dr Krejg dodaje da će to morati da bude postepen proces, kojem naročito doprinosi širok asortiman produkata na bazi kikirikija nekih od poznatih evropskih lanaca trgovina.
Prema podacima USDA, Kina ima najveći rod kikirikija na svetu i najveći je izvoznik tog voća, ali sami Kinezi ga sve više troše, tako da je izvoz u opadanju, dok su Amerikanci ove godine ostvarili rod kikirikija gotovo 75 odsto veći nego 2007.
(Tanjug)
Kikiriki nije samo jeftina alternativa bademima, orasima i sličnim plodovima nego je, prema najnovijim studijama, jednako zdrava hrana kao i "skuplji rođaci“, korisna u borbi protiv srčanih oboljenja i dijabetesa, čak i protiv gojaznosti.
Američko ministarstvo poljoprivrede je podsetilo da je u sezoni 2007/08. funta (453 grama) kikirikija vredela svega 20,5 centi, dok je ista količina badema vredela 1,55 dolara, odnosno bila je gotovo osam puta skuplja.
Predstavnici Američkog saveta za kikiriki (koji objedinjuje sve učesnike u njegovoj proizvodnji, preradi i plasmanu) trenutno putuju Evropom popularišući produkte na bazi kikirikija, uključujući i ulje, buter i brašno ovog koštunjavog voća. Uz plod, i ti produkti mogu da nađu raznovrsnu primenu u pekarskoj i konditorskoj inustriji.
Dr Endru Krejg, konsultant za zdravstvenu edukaciju pri Američkom savetu, naročito preporučuje obezmašćeno kikirikijevo brašno, koje omogućava proizvođačima hrane da znatno poprave nutritivnu vrednost svojih produkata, povećavajući sadržaj proteina bez znatnijeg povećanja sadržaja masnoća.
Ističući da je svestan teškoća u popularisanju ukusa nalik buteru od kikirikija među evropskim potrošačima, dr Krejg dodaje da će to morati da bude postepen proces, kojem naročito doprinosi širok asortiman produkata na bazi kikirikija nekih od poznatih evropskih lanaca trgovina.
Prema podacima USDA, Kina ima najveći rod kikirikija na svetu i najveći je izvoznik tog voća, ali sami Kinezi ga sve više troše, tako da je izvoz u opadanju, dok su Amerikanci ove godine ostvarili rod kikirikija gotovo 75 odsto veći nego 2007.
(Tanjug)