Uživanje u čaši piva trenutak je koji prave pivopije čekaju celog dana i taj trenutak ne sme ništa da pokvari. Zato je važno znati iz koje čaše je pivo najukusnije!
U kakvoj caši se služi pivo, koliko je cistoca caše važna za ocuvanje vrednih sastojaka piva, da li je pivo u zaledenoj caši rešenje za pravo osveženje? Odgovore na ova pitanja dobili smo od Tomislava Pasarica iz Apatinske pivare, koji je u cetvrtak u Wurst Platz-u bio deo jedinstvenog dogadaja rušenja pivskih mitova.
Uživanje u caši piva trenutak je koji prave pivopije cekaju celog dana. I taj trenutak ne sme ništa da pokvari.
"Svakako, najvažnije je kakvog je kvaliteta pivo koje se pije, ali i caša utice na kompletan utisak. Oblik, debljina stakla... mnogo je toga što odreduje cašu iz koje se pije pivo. Naravno, podrazumeva se da je caša cista jer je to i preduslov za ocuvanje vrednih sastojaka piva", istakao je Pasaric i objasnio koje caše imaju "prednost":
"Debele, staklene krigle, nekada prva asocijacija na pivo, u prednosti su u odnosu na ostale caše jer debljina stakla održava temperaturu piva. Ipak, i univerzalna pivska caša, pinta, sasvim podržava sve uslove za pravilnu konzumaciju piva. Njen širi otvor doprinosi da se oseti bogatstvo mirisa. Viša od standardnih pinti, weizen caša, poput pehara koji se pri vrhu širi, ima tanko staklo koje naglašava boju piva. Najviše se koristi za nemacka pšenicna piva."
Pricalo se i o takozvanoj tulip caši, koja se širi poput lale i ima širok otvor vrlo pogodan za penu. Mehurici pene se pri ispijanju piva izmeštaju od dna ka vrhu caše i pivo nesmetano prolazi kroz cašu. Idealno je za karbonizovana piva sa bogatom penom. I goblet ili pehar caša, srednje dugacke stopice, sa teškim centralnim delom i debelim zidovima, odlicna je za održavanje pene piva i lagano uživanje u aromi.
Pivo ce pomoci da vam kuca zablista
Ko je pomislio da je za superhladno pivo poželjno zalediti cašu u kojoj ce se ono poslužiti, strucnjaci imaju važnu preporuku:
"Idealna temperatura konzumacije je od šest do devet stepeni za lager piva, a za tamnija piva i do 13 stepeni. Pivo ce u zaledenoj caši delovati osvežavajuce, ali ce izgubiti bogatu aromu, miris i ukus", kaže Tomislav Pasaric.
Sve ostalo je deo price koju je teže ispricati. Potrebno je samo uživati.
Pogledajte MONDO TV prilog o tome zašto Srbi vole pivo!