O tome kako da kupite dobra i sveža jaja smo već pisali: 

Kako da kupite dobra, sveža jaja

Kada ste ih kupili, ono što treba da imate na umu je da ne treba da barite jaja koja su bila u frižideru. Pre nego što počnete, izvadite ih barem na sat vremena da odstoje na sobnoj temperaturi, operite ih toplom vodom, pa kuvajte.

Ako vam neko jaje pukne tokom kuvanja, nemojte da ga bacite, ali nije pametno ni da ga farbate industrijskom bojom, već u lukovini. Farbanje u lukovini je najprirodnije i najzdravije, pa neće škoditi ni ako vam prođe kroz pukotinu u jaje.

Ukoliko jaja budete farbali bojama namenjenim za to, birajte one koje imaju oznake od E100 do E180. Takođe, izbegavajte kupovinu farbi koje se prodaju na tezgama na ulici jer mogu da budu opasne i da sadrže štetne materije.

Dobro proverite oznake na kesicama boja jer je boja sa oznakom E102 (žuta) je nedozvoljena, E110 (narandžasta) prema propisima EU zahteva opomenu i procenu, što znači da nije sasvim bezbedna. Boja sa oznakom E121 (citrus crvena) je zabranjena, kao i nijanse crvene E128 i E129, dok je crvena E 122 u EU procenjena kao rizična za zdravlje.