Sve je manje domaćica koje imaju vremena i volje da nekoliko dana pred slavu same spremaju posluženje. U pomoć pristižu mame, iskusnije komšinice, ali i ketering agencije, hipermarketi i pekare.

Ipak, čak i ako odlučite da pripremanje slavskih specijaliteta poverite stručnjacima, lepo bi bilo da ispoštujete barem deo običaja i sami napravite slavski kolač, koji predstavlja žrtvu zahvalnosti Bogu.

Na dan slave sveštenik u crkvi ili u kući svečara blagosilja kolač, a zatim ga unakrst preseče i prelije vinom, pri čemu je presecanje unakrst simbol Hristovog stradanja, a prelivanje vinom predstavlja krv Isusovu.

Recept

Sastojci:

- kilogram i po brašna
- jedan kvasac
- kafena kašičica šećera
- jedna i po kašičica soli
- pola litre mlakog mleka
- pola litre vode
- dva žumanceta i jedno celo jaje
- jedna šoljica ulja
- jedno jaje za premazivanje kolača

Ukoliko je slava posna, testo se pravi bez jaja, a umesto mleka se koristi voda.

Za ukrase vam je potrebno:

- malo brašna
- malo vode

Kvasac prvo pomešati sa mlekom da nadođe. Zatim od navedenih sastojaka zamesiti testo dok ne počne da se odvaja od ruku. Ako se testo lepi, dodati još malo brašna. Ostaviti ga da odstoji oko 45 minuta, ponovo ga premesiti i ostaviti da narasta dok se ne udvostruči. Za dobro testo potrebno je dva ili tri puta premesiti masu.

Od tog testa odsecite jedan manji deo od kojeg treba da napravite pletenicu. Ostatak mase oblikujte i stavite u dublji okrugli pleh podmazan uljem. Kad se testo "smiri", za šta mu je potrebno oko sat, sat i po vremena, kolač premažite žumancetom, a okolo stavite pletenicu.

Ukrasi, obično golubovi, pšenično klasje i grozdovi, prave se od tvrdog testa zamešenog od brašna i vode.

Na sredinu slavskog kolača utisne se "slovo" - duborezni pečat sa slovima IS HR NI KA, koja znače "Isus Hristos pobeđuje", a zatim se ostali ukrasi rasporede okolo.

Kolač pokrijte folijom i pecite ga u rerni zagrejanoj na 250 stepeni desetak minuta. Zatim skinite foliju, smanjite na nižu temperaturu i pecite ga još oko sat vremena.

(MONDO)