
Mladi koji u blizini škole imaju restoran brze hrane jedu manje voća i povrća, piju više gaziranih pića, imaju viši indeks telesne mase i pod većim su rizikom od gojaznosti, upozoravaju kalifornijski stručnjaci sa Univerziteta Azusa Pasifik.
Njihovim istraživanjem bilo je obuhvaćeno više od 500.000 adolescenata iz kalifornijskih osnovnih i srednjih škola, a rezultati ove studije još jednom dovode brzu hranu u tesnu vezu sa širenjem gojaznosti. Ovo istraživanje ukazuju i na činjenicu da se restorani brze hrane vrlo često grupišu baš oko škola.
U SAD se gojaznost među mladima od 1980. godine utrostručila. Procenjuje se da 32 odsto američke dece ima višak kilograma, dok je 16 odsto gojazno.
Grupe potrošača su se u julu izborile za uvođenje moratorijuma na gradnju novih restorana brze hrane u nekim delovima Los Anđelosa. Predstavnici prehrambene industrije, međutim, često tvrde da za sve češću gojaznost nije kriva hrana nego manjak fizičke aktivnosti.
Kalifornijski tim, na čelu sa Brenanom Dejvisom, pod restoranima u blizini škole podrazumeva one koji se od nje udaljeni do pola milje (0,80 km). Podaci o težini i ishrani mladih uzeti su iz istraživanja o zdravlju učenika, koje je država Kalifornija sprovela između 2002. i 2005. godine.
Studijom nije sa sigurnošću utvrđeno zašto restorani brze hrane imaju tako loš uticaj na prehrambene navike i težinu mladih. Dejvis napominje da je verovatno u pitanju više od puke dostupnosti hamburgera, pomfrita ili takosa.
"Obližnji restoran brze hrane je mesto na koje se izlazi, gde se posetioci druže", objašnjava Dejvis.
(Tanjug/Rojters)
Njihovim istraživanjem bilo je obuhvaćeno više od 500.000 adolescenata iz kalifornijskih osnovnih i srednjih škola, a rezultati ove studije još jednom dovode brzu hranu u tesnu vezu sa širenjem gojaznosti. Ovo istraživanje ukazuju i na činjenicu da se restorani brze hrane vrlo često grupišu baš oko škola.
U SAD se gojaznost među mladima od 1980. godine utrostručila. Procenjuje se da 32 odsto američke dece ima višak kilograma, dok je 16 odsto gojazno.
Grupe potrošača su se u julu izborile za uvođenje moratorijuma na gradnju novih restorana brze hrane u nekim delovima Los Anđelosa. Predstavnici prehrambene industrije, međutim, često tvrde da za sve češću gojaznost nije kriva hrana nego manjak fizičke aktivnosti.
Kalifornijski tim, na čelu sa Brenanom Dejvisom, pod restoranima u blizini škole podrazumeva one koji se od nje udaljeni do pola milje (0,80 km). Podaci o težini i ishrani mladih uzeti su iz istraživanja o zdravlju učenika, koje je država Kalifornija sprovela između 2002. i 2005. godine.
Studijom nije sa sigurnošću utvrđeno zašto restorani brze hrane imaju tako loš uticaj na prehrambene navike i težinu mladih. Dejvis napominje da je verovatno u pitanju više od puke dostupnosti hamburgera, pomfrita ili takosa.
"Obližnji restoran brze hrane je mesto na koje se izlazi, gde se posetioci druže", objašnjava Dejvis.
(Tanjug/Rojters)
Pridruži se MONDO zajednici.