• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stil

U ovome grešite kad spremate smrznuto povrće

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Smrznuto povrće sve se više koristi u pripremi jela, ali mnogi prave ove greške kada ga koriste kao sastojak...

Izvor: Guliver/Getty Images/Issaurinko

Već znate koliko je važno da jedete povrće, a mnogi svoju dnevnu dozu povrća unose pripremajući obroke od smrznutog povrća – i to je OK, ali stručnjaci savetuju kako da izbegnete neke česte greške.

Uzimate bilo koju kesu smrznutog povrća

Pipnite kesu smrznutog povrća i znajte da, ako je povrće zamrznuto grupisano, na sredini kese, "to znači da je negde usput odmrznuto pa opet smrznuto i da je izgubilo dosta nutrijenata u tom procesu", ističe dijetetičarka Bet Ougust.

Ovakve temperaturne promene dovode do dehidracije povrća tokom skladištenja, pa se formira led, koji utiče na boju, ukus i čvrstoću.

Povrće se zamrzava sveže i puno nutrijenata, tako da ako izaberete kesu gde možete da osetite povrće pod prstima, a ne jednu veliku smrznutu loptu, to znači da su još uvek u dobrom stanju, kaže Ougust.

Odmrzavate povrće pre kuvanja

"S obzirom na to da se zamrzavanjem povećava sadržaj vode, a povrće se uglavnom sastoji od vode, zamrzavanje te ćelije povećava do maksimuma. Zbog toga se odmrzavanjem povrća gubi struktura, pa ono postaje mekanije", objašnjava nutricionistkinja Lisa Šepard.

Ona ističe da nema potrebe da odmrzavate povrće pre upotrebe jer će se ono svakako brzo odmrznuti prilikom kuvanja. Takođe, kuvanje smrznutog povrća mu neće pokvariti strukturu.

Prerano dodajete smrznuto povrće

U većini slučajeva je dovoljno da smrznuto povrće kuvate nekoliko minuta, a Šepardova ističe da ljudi često to ne znaju, već smrznuto povrće dodaju ranije u recept i kuvaju isto koliko bi kuvali sveže povrće. Time je povrće prekuvano, a snižava se i nivo nutrijenata, posebno vitamina C i B.

Ona savetuje da smrznuto povrće dodajete nekoliko minuta pred kraj kuvanja jela, kako bi zadržalo teksturu i boju.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special-image

PRODAVNICA

TAMPON ZONA

HOROSKOP

Odličan vođa i organizator, s tim što nije uvek spreman da vidi sopstvene greške. Misli da sve radi najbolje. Ugled...

Vredna i odgovorna osoba, ništa ne ostavlja za sutra. Bik je uvek spreman da sasluša mišljenje kolega i nadređenih,...

Blizanac ima dva lica: svetu pokazuje lepše, naglas govori ono što drugi žele da čuju, dok je u glavi i srcu,...

Naizgled hiroviti, a zapravo posvećeni i studiozni u svemu što rade. Dobro procenjuju druge ljude, pa ako Vas ne...

Device su sklone perfekcionizmu u svemu. Vole da je sve na svom mestu, da sve ide po planu, ne podnose haos i...

Vaga, kao jedini predmet u Zodijaku, meri sve što može, ali im je najbitniji balans, sklad, mir u kući. Ne...

Kontradiktorni su u svemu. Život i vole i mrze. Nemojte im naređivati, osim ako ne želite da ih oterate. Neće vas...

Ono što odlikuje svakog Strelca je smisao za humor. Oni su uvek veseli, zanimljivi, najglasniji u društvu. Imaju...

Jarčevi nikada ne odustaju. Karijeristi. Autoriteti. Oni su dobri organizatori, ali često teški i sebi i drugima....

Neobični, drugačiji, misle da su uvek na vrhu sveta. Impulsivni su, ali dobri prijatelji, pre svega savetnici....

Sanjari, imaju svoj tihi svet. Retko ko ih stvarno poznaje. Uglavnom su religiozni. Znak Ribe je znak noći, snova i...

Lav obožava da bude u centru pažnje. Ne voli kad mu se naređuje, ali ni kada ga pitate za novčano stanje. I ne...

KOLUMNE

MONDO IZDVOJENO

Mondo

Najnovije vesti iz Srbije i sveta

loader