U Mačkatu, podzlatiborskom selu gde je sušenje mesa na tradicionalan način jedno od glavnih zanimanaja meštana, od 15. do 17. januara biće održan Deveti sajam suvomesnatih proizvoda, popluarniji kao "Pršutijada", najavio je potpredsednik opštine Čajetina Milan Lazović.
U Mačkatu, podzlatiborskom selu gde je sušenje mesa na tradicionalan način jedno od glavnih zanimanaja meštana, od 15. do 17. januara biće održan Deveti sajam suvomesnatih proizvoda, popluarniji kao "Pršutijada", najavio je potpredsednik opštine Čajetina Milan Lazović.
Organizaciju ove privredno-turističke manifestacije, koju svake godine poseti petnaestak hiljada gostiju, pored Skupštine opštine Čajetina, Turističke organizacije "Zlatibor" i Udruženja proizvođača, pomaže i Ministarstvo poljoprivrede.
Organizatori su najavili da je dvadesetak proizvođača najavilo da će učestovati u takmičenju za najbolju svinjsku i goveđu pršutu, užičku kobasicu, domaću slaninu i ovčiju stelju, o čijem kvalitetu odlučuju kompetentan žiri na čijem je čelu profesor Velibor Stojić, sa beogradskog Veterinarskog fakulteta.
Tokom trodnevne manifestacije planirana su stručna predavanja iz oblasti stočarske proizvodnje, prerade mesa, ali i razvoja seoskog turizma, koje organizuju akitivisti udruženja građana Agro centar "Berba".
Posetioci će, kako su najavili organizatgori, i ove godine biti u prilici da po nešto sniženim cenama nabave suvomesnate specijalitete zlatiborskog i užičkog kraja, posebno kada su u pitanju kupovine na veliko.
(Tanjug)
Organizaciju ove privredno-turističke manifestacije, koju svake godine poseti petnaestak hiljada gostiju, pored Skupštine opštine Čajetina, Turističke organizacije "Zlatibor" i Udruženja proizvođača, pomaže i Ministarstvo poljoprivrede.
Organizatori su najavili da je dvadesetak proizvođača najavilo da će učestovati u takmičenju za najbolju svinjsku i goveđu pršutu, užičku kobasicu, domaću slaninu i ovčiju stelju, o čijem kvalitetu odlučuju kompetentan žiri na čijem je čelu profesor Velibor Stojić, sa beogradskog Veterinarskog fakulteta.
Tokom trodnevne manifestacije planirana su stručna predavanja iz oblasti stočarske proizvodnje, prerade mesa, ali i razvoja seoskog turizma, koje organizuju akitivisti udruženja građana Agro centar "Berba".
Posetioci će, kako su najavili organizatgori, i ove godine biti u prilici da po nešto sniženim cenama nabave suvomesnate specijalitete zlatiborskog i užičkog kraja, posebno kada su u pitanju kupovine na veliko.
(Tanjug)