Kašičica začinskog praha ili prstohvat listića aromatične biljke ne samo što lepo izgledaju na tanjiru, već i pomažu u prevenciji mnogih bolesti.
Korijandar uklanja toksine
Poznat po posebno oštrom ukusu, korijandar se najviše upotrebljava u meksičkoj i azijskoj kuhinji. Dajte mu i vi priliku i dodajte ga u jela.Stručnjaci kažu da ima odlično dejstvo: pospešuje varenje, služi protiv nadimanja i grčeva u želucu i crevima, snižava nivo šećera i loš holesterol u krvi. Izvor je vlakana, gvožđa, mangana i magnezijuma.
Kukruma usporava širenje raka
Ako želite da izgradite odbrambeni štit koji će čuvati vaš organizam, ishranu obogatite kukrumom, žutim prahom koji je sastavni deo poznatog začina kari (možete da ga koristite ako nemate čistu kukrumu).Deluje protivupalno i kao antioksidans. Njena medicinska svojstva poznata su već vekovima, a neka od njih spominjana su i u drevnim ajurvedskim tekstovima.
Kukruma je zbog svojih antikancerogenih karakteristika korisna i u lečenju raka. Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da usporava razvoj raka dojke i njegovo širenje.
Čili poboljšava cirkulaciju
Glavni sastojak, kapsaicin, poboljšava cirkulaciju, deluje protivupalno i pospešuje varenje, ubrzava metabolizam i olakšava mršavljenje.
Čili snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi, pročišćava zapušen nos, poboljšava imunitet, štiti od različitih karcinoma i olakšava bolove. Preporučuje se osobama koje boluju od artritisa i psorijaze.
Đumbir smiruje želudac
Mnoge su dobrobiti ovog jakog začina. Uzima se protiv nadimanja, a u azijskoj medicini nezaobilazan je u lečenju prehlade i olakšavanju disanja. Đumbir je bogat kalijumom, magnezijumom i esencijalnim uljima koja smiruju želudac.Deluje protivupalno, podstiče cirkulaciju i štiti od karcinoma debelog creva.
Pripazite, veće količine (više od četiri grama suvog đumbira) mogu pogoršati postojeći gastritis i nepovoljno delovati ako uzimate lekove za sprečavanje nastajanja krvnih ugrušaka.
Cimet leči prehladu
U narodnoj kineskoj medicini cimet se upotrebljava kao lek protiv prehlade i gripa zbog "zagrevajućeg" efekta na organizam, posebno ako se pije kao čaj.Dobar je kod viroza, štiti od bolesti srca, snižava nivo šećera u krvi, pa se preporučuje kao dodatak namirnicama bogatim ugljenim hidratima.
Nedavna istraživanja stručnjaka za dijabetes pokazala su da malo šta može sniziti nivo šećera u krvi kao svakodnevno uzimanje kašičice cimeta.
Senf koči rast tumora
Seme slačice odličan je izvor selena i omega 3 masnih kiselina. Istraživanja su pokazala da taj začin pomaže u sprečavanju rasta ćelija tumora, posebno onog koji zahvata sistem za varenje.Preporučuje se osobama koje pate od astmatičnih napada, kao i za ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa. Stimuliše apetit i varenje, i pročišćava sinuse.
Beli luk snižava visok pritisak
U knjigama o lekovitom bilju beli luk je poznat i kao "penicilim siromašnih" jer ima antibakterijska svojstva.
Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da pomaže i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Beli luk snižava nivo šećera i holesterola u krvi, reguliše visok protisak, štiti od karcinoma i pomaže kod reumatskog artritisa.
Majčina dušica leči bronhitis
Majčinu dušicu bi trebalo da upotrebljavate u sezoni gripa i prehlade jer je izvrsna u lečenju bronhitisa i kašlja.Kao i mnoge druge biljke, ima antioksidantna i antibakterijska svojstva.
Bogata je gvožđem, vitaminom K, manganom i kalcijumom.
(MONDO)