Da li ste znali da Kinezi nemaju reč za kalorije? Ako uzmete u obzir da su rezultati novih istraživanja pokazali da ljudi lakše postižu idealnu liniju ako vode računa o ishrani, ali se ne opterećuju sabiranjem kalorija koje su uneli u toku dana, možda je kineski princip idealan put do željene težine.
Da li ste znali da Kinezi nemaju reč za kalorije? Ako uzmete u obzir da su rezultati novih istraživanja pokazali da ljudi lakše postižu idealnu liniju ako vode računa o ishrani, ali se ne opterećuju sabiranjem kalorija koje su uneli u toku dana, možda je kineski princip idealan put do željene težine.
Povrće kao glavno jelo
U kineskoj kuhinji se meso koristi umereno, tako da je povrće često i glavno jelo, a ne prilog. Povrće ne sadrži masti, a bogato je vitaminima i vlaknima, tako da bi trebalo da "zauzme" najmanje polovinu tanjira.
Ne smanjujte unos ugljenih hidrata
Pirinač je osnova kineske kuhinje. Sadri nizak nivo masti, a veoma je hranljiv i bogat vlaknima. Ako se pridržavate dijete koja redukuje unos ugljenihhidrata imaćete osećaj da ste neprestano gladni, bićete nervozni i vaša akcija je osuđena na propast. Dakle, slobodno jedite pirinač, ali bi bilo bolje da kupujete smeđi umesto belog jer je bogatiji vitaminima, a sadrži manje šećera.
Jedite dok ne budete siti
Tradicionalna kineska kuhinja podrazumeva tri obroka i nekoliko užina u toku dana. Trebalo bi tri puta dnevno da jedete dok ne osetite da ste siti, ali čim se zasitite ustanite od stola. To je mnogo zdravije nego da po čitav dan budete na ivici gladi. Nervoza neće doprineti mršavljenju.
Supa je super
Ovaj pristup potpuno je u duhu kineske kuhinje gde je supa neizostavan deo svakog obroka. Naravno, ako želite da oslabite bolje bi bilo da jedete supe od povrća.
Jin i jang moraju biti uravnoteženi
Kineska kuhinja zasnovana je na balansu sočnih (jin) i suvih, hrskavih (jang) namirnica, pri čemu jin hladi, a jang zagreva telo. U suštini, većina namirnica bogatih ugljenim hidratima doživljava se kao jin, a one bogate proteinima kao jang. Ako je njihov unos izbalansiran nivo šećera u krvi je stabilan.
Kuvajte povrće
Sirovo povrće bogatije je vitaminima, ali se teško vari. Lako obareno povrće je pravi izbor: vitamini su sačuvani, a hranljive materije će se lako apsorbovati.
Jedite hranu koja leči
Čili se u tradicionalnim kineskim receptima doživljava kao lekovita namirnica, a preporučuje se za poboljšavanje varenja i cirkulacije, dok je beli luk, gotovo neizbežan sastojak kineske kuhinje, sjajan u borbi protiv prehlade.
Pijte zeleni čaj
Ovaj napitak pomaže u izbacivanju toksina iz organizma, poboljšava varenje i smanjuje napade gladi.
Ne doživljavajte vežbanje kao kuluk
Kinezi intenzivno vežbanje doživljavaju kao kaznu. To treba da bude aktivnost u kojoj ćete uživati. Umesto da manijakalno džogirate dok vam duša ne izađe na nos, bolje bi bilo (i mnogo korisnije, dugoročno gledano) da prosto svuda idete pešice. To znači da treba da zaboravite na lift i autobus. Oko 1.000 koraka dnevno trebalo bi da bude sasvim dovoljno za početak.
(MONDO)
Povrće kao glavno jelo
U kineskoj kuhinji se meso koristi umereno, tako da je povrće često i glavno jelo, a ne prilog. Povrće ne sadrži masti, a bogato je vitaminima i vlaknima, tako da bi trebalo da "zauzme" najmanje polovinu tanjira.
Ne smanjujte unos ugljenih hidrata
Pirinač je osnova kineske kuhinje. Sadri nizak nivo masti, a veoma je hranljiv i bogat vlaknima. Ako se pridržavate dijete koja redukuje unos ugljenihhidrata imaćete osećaj da ste neprestano gladni, bićete nervozni i vaša akcija je osuđena na propast. Dakle, slobodno jedite pirinač, ali bi bilo bolje da kupujete smeđi umesto belog jer je bogatiji vitaminima, a sadrži manje šećera.
Jedite dok ne budete siti
Tradicionalna kineska kuhinja podrazumeva tri obroka i nekoliko užina u toku dana. Trebalo bi tri puta dnevno da jedete dok ne osetite da ste siti, ali čim se zasitite ustanite od stola. To je mnogo zdravije nego da po čitav dan budete na ivici gladi. Nervoza neće doprineti mršavljenju.
Supa je super
Ovaj pristup potpuno je u duhu kineske kuhinje gde je supa neizostavan deo svakog obroka. Naravno, ako želite da oslabite bolje bi bilo da jedete supe od povrća.
Jin i jang moraju biti uravnoteženi
Kineska kuhinja zasnovana je na balansu sočnih (jin) i suvih, hrskavih (jang) namirnica, pri čemu jin hladi, a jang zagreva telo. U suštini, većina namirnica bogatih ugljenim hidratima doživljava se kao jin, a one bogate proteinima kao jang. Ako je njihov unos izbalansiran nivo šećera u krvi je stabilan.
Kuvajte povrće
Sirovo povrće bogatije je vitaminima, ali se teško vari. Lako obareno povrće je pravi izbor: vitamini su sačuvani, a hranljive materije će se lako apsorbovati.
Jedite hranu koja leči
Čili se u tradicionalnim kineskim receptima doživljava kao lekovita namirnica, a preporučuje se za poboljšavanje varenja i cirkulacije, dok je beli luk, gotovo neizbežan sastojak kineske kuhinje, sjajan u borbi protiv prehlade.
Pijte zeleni čaj
Ovaj napitak pomaže u izbacivanju toksina iz organizma, poboljšava varenje i smanjuje napade gladi.
Ne doživljavajte vežbanje kao kuluk
Kinezi intenzivno vežbanje doživljavaju kao kaznu. To treba da bude aktivnost u kojoj ćete uživati. Umesto da manijakalno džogirate dok vam duša ne izađe na nos, bolje bi bilo (i mnogo korisnije, dugoročno gledano) da prosto svuda idete pešice. To znači da treba da zaboravite na lift i autobus. Oko 1.000 koraka dnevno trebalo bi da bude sasvim dovoljno za početak.
(MONDO)