"Namirnice su cele s razlogom – to je savršeno pakovanje dobro izbalansiranih nutritivnih sastojaka. Treba da ih iskoristimo maksimalno", kaže nutricionista Gabi Retner.

Evo koje "ostatke" namirnica ne treba da bacate.

Stabljika brokolija

"Brokoli je neverovatno hranljiv, sadrži vitamine B, vitamin C, kalcijum i gvožđe. Ono što mnogi ne shvataju je da je stabljika brokolija kuvan jednako hranljiva i zapravo bacaju te vitamine. Takođe, u tom delu brokolija se nalazi više vlakana nego u cvetovima", kaže nutricionista Alis Koklif.

Jezgro ananasa

"Ananas je dobar izvor vitamina C, mangana, vlakana i folata, a jezgro ananasa je takođe bogat izvor bromelaina", ističe Koklif.

Bromelain je inače enzim koji poboljšava varenje i smanjuje zapaljenje.

Nutricionista kaže da je jednostavno pojesti jezgro ananasa, koje je ipak manje slatko od "mesa", ali ga možete dodati u smuti napitak, voćnu salatu...

Kora banane

U kori banane nalazi se serotonin, neurotransmiter koji čini da se osećate srećno, ali pomaže i da se umirite. Narendajte koru banane u ključalu vodu, ostavite da odstoji četiri-pet minuta, procedite i popijte.

Pileće kosti

"Kosti su pune aminokiselina, kolagena i želatina, a kada ih skuvamo u bujonu, iskoristimo sve te dobre stvari", kaže Retner.

List kupusa

Većina ljudi baca spoljašnje listove zelene salate ili kupusa. Stručnjak Džejms Vong kaže da u tim listovima, zbog izloženosti svetlu, ima dvostruko više antioksidanata nego u unutrašnjim listovima.

Dobro ih operite i iskoristite ih.

Ljuska jaja

"Sadrži dosta kalcijuma u obliku kalcijum karbonata – oblika koji dosta podseća na onaj koji se nalazi u ljudskim kostima i zubima", kaže Retner.

Dobro operite ljusku jaja, prokuvajte ih da bi bile sterilne, a zatim ih osušite u rerni 10-15 minuta. Sameljite ih u prah i dobićete suplement kalcijuma u prahu - dodajte po kašičicu u smuti napitke, supe i druga jela.

Kora kivija

Možda vam ne deluje privlačno, ali je nedavno sprovedena studija utvrdila da se u kori kivija nalazi trostruko više vlakana nego u unutrašnjosti voća. Samo ga dobo operite i pojedite ceo!