Fermentisana hrana, kao što su jogurt, kefir, ali i kiseli kupus i druga turšija, poboljšavaju zdravlje našeg sistema za varenje i mogu pozitivno uticati i na raspoloženje.
Ova hrana važna je i tokom samoizolacije, evo i zašto!
Proces fermentacije omogućava bakterijama da se razmnože i šećer pretvaraju u alkohol i kiseline. Tokom tog procesa, nastaju probiotici, mikroorganizmi koji podstiču razvoj zdravih bakterija i mogu podići nivo serotonina u organizmu.
Serotonin je neurotransmiter koji utiče na osećanja i raspoloženje, apetit, "odgovor" tela i uma na stres i nagon za vođenjem ljubavi. I do 90 odsto serotonina proizvodi se u zdravim bakterijama u sistemu za varenje. Postoje i istraživanja po kojima je visok nivo zdravih bakterija u tom sistemu doveden u vezu sa manjim rizikom od depresije.
Crvena zvezda bez petorice u Evroligi: Sferopulos progovorio o problemima, ima 11 igrača na raspolaganju
"Reći ću vam sada kakav je čovek Nikola Mirotić": Burna konferencija Mesine, progovorio posle 6 godina ćutanja
Adem Ljajić se vraća u Partizan! Crno-beli spremaju velike promene ove zime
U mrežastim čarapama i miniću: Voditeljka na koncertu Jelene Rozge, prva došla i pokazala izvajane noge
Partizan traži da KSS ukine novo pravilo! "Protivno je propisima, Savez nije ovlašćen za to"