Ako Vam je potreban kofein da se razbudite, kafa ili čaj su pravi izbor. Još ako ih konzumirate iz omiljene šolje...
Ako Vam je potreban kofein da se razbudite, kafa ili čaj su pravi izbor. Ali oba napitka ne čine nas samo budnim, oni imaju i druga dejstva.
Već jedna šoljica kafe dnevno sa 100 miligrama kofeina deluje preventivno protiv mnogobrojnih bolesti poput Alchajmera ili demencije, smatra Jonatan D. Gajger iz Škole za medicinu i zdravlje u Severnoj Dakoti, a prenosi nemački list "Velt".
Kofein blokira uništavajuće efekte holesterola i čini krvno-moždanu barijeru prohodnijom. Krvno-moždana barijera jeste barijera između nervnog sistema, uključujući i mozak, i krvnih sudova. Barijera štiti mozak od izazivača bolesti koje bi mogle da prodru iz krvnih sudova. Dok holesterol oštećuje tu barijeru, kofein je stabilizuje. Već su ranija istraživanja pokazala da unošenje kofeina u starosti može sprečiti probleme sa pamćenjem, pa čak i Alchajmerovu bolest.
Dejstvo kofeina u čaju je slabije nego kod kafe, ali zato dugotrajnije. Šoljica čaja sadrži oko 50 miligrama kofeina, a to znači da dve šoljice čaja pomažu protiv zaboravnosti.
Ipak kofein u čaju deluje sasvim drugačije od kofeina u kafi. Listovi čaja sadrže manje kofeina od zrna kafe, a aktivna supstanca je vezana za tanin, te organizam ne može potpuno da unese kofein. Dejstvo je usporenije i slabije nego kod kafe, ali zato dugotrajnije.
Odlučujuće je pritom koliko se listovi čaja drže u vodi. Ako se drže kraće, manje tanina se oslobađa od listova i kofein može da se izdvoji. Rezultat - čaj koji stimuliše. A ako su listovi duže u vodi, čaj smiruje.
"Dve šoljice čaja ujutru i jedna šoljica kafe popodne, sasvim je dovoljno", kaže Marin za "Dojče Vele".
Međutim, ona upozorava sve one koji žeđ vole da utole pićima koja sadrže kofein, da je to je "štetno po zalihe vode u telu."
"Svejedno, koji vas napitak ujutru pokreće, uvek bi trebalo da ga pijete iz svoje omiljene šolje, jer tada je on i najukusniji", smatra Tom Steford, psiholog na Univerzitetu Šefild.
"Kofein je kao droga, a ljudi svoje droge uzimaju uvek na isti način", kaže Steford.
Čak je i pruski kralj Fridrih Veliki to zlatno pravilo opuštenog doručka primio k srcu: svakog jutra dobijao je kafu spremljenu na isti način - sa šampanjcem umesto vode.
(MONDO)
Već jedna šoljica kafe dnevno sa 100 miligrama kofeina deluje preventivno protiv mnogobrojnih bolesti poput Alchajmera ili demencije, smatra Jonatan D. Gajger iz Škole za medicinu i zdravlje u Severnoj Dakoti, a prenosi nemački list "Velt".
Kofein blokira uništavajuće efekte holesterola i čini krvno-moždanu barijeru prohodnijom. Krvno-moždana barijera jeste barijera između nervnog sistema, uključujući i mozak, i krvnih sudova. Barijera štiti mozak od izazivača bolesti koje bi mogle da prodru iz krvnih sudova. Dok holesterol oštećuje tu barijeru, kofein je stabilizuje. Već su ranija istraživanja pokazala da unošenje kofeina u starosti može sprečiti probleme sa pamćenjem, pa čak i Alchajmerovu bolest.
Dejstvo kofeina u čaju je slabije nego kod kafe, ali zato dugotrajnije. Šoljica čaja sadrži oko 50 miligrama kofeina, a to znači da dve šoljice čaja pomažu protiv zaboravnosti.
Ipak kofein u čaju deluje sasvim drugačije od kofeina u kafi. Listovi čaja sadrže manje kofeina od zrna kafe, a aktivna supstanca je vezana za tanin, te organizam ne može potpuno da unese kofein. Dejstvo je usporenije i slabije nego kod kafe, ali zato dugotrajnije.
Odlučujuće je pritom koliko se listovi čaja drže u vodi. Ako se drže kraće, manje tanina se oslobađa od listova i kofein može da se izdvoji. Rezultat - čaj koji stimuliše. A ako su listovi duže u vodi, čaj smiruje.
Šta je zdravije?
Savetnica za ishranu Manuela Marin ne daje nijednom napitku prednost. "Važno je da se čaj i kafa piju umereno."Dve šoljice čaja ujutru i jedna šoljica kafe popodne, sasvim je dovoljno", kaže Marin za "Dojče Vele".
Međutim, ona upozorava sve one koji žeđ vole da utole pićima koja sadrže kofein, da je to je "štetno po zalihe vode u telu."
"Svejedno, koji vas napitak ujutru pokreće, uvek bi trebalo da ga pijete iz svoje omiljene šolje, jer tada je on i najukusniji", smatra Tom Steford, psiholog na Univerzitetu Šefild.
"Kofein je kao droga, a ljudi svoje droge uzimaju uvek na isti način", kaže Steford.
Čak je i pruski kralj Fridrih Veliki to zlatno pravilo opuštenog doručka primio k srcu: svakog jutra dobijao je kafu spremljenu na isti način - sa šampanjcem umesto vode.
(MONDO)