Žitelji Beograda kupuju i konzumiraju hleb koji je uglavnom odličnog i vrlo dobrog kvaliteta, pokazalo je Deveto uporedno ispitivanje i ocenjivanje kvaliteta hleba, koje je sproveo Pokret za zaštitu potrošača Beograd u saradnji sa privrednim komorama Beograda i Srbije.
Žitelji Beograda kupuju i konzumiraju hleb koji je uglavnom odličnog i vrlo dobrog kvaliteta, pokazalo je Deveto uporedno ispitivanje i ocenjivanje kvaliteta hleba, koje je sproveo Pokret za zaštitu potrošača Beograd u saradnji sa privrednim komorama Beograda i Srbije.
Na osnovu ispitivanja 38 uzoraka hleba različitih proizvođača, kupljenih u prodajnim objektima u Beogradu na osnovu slučajnog uzorka, samo je beli hleb "Sava" Zemunske pekare ocenjen je kao ekstra kvalitetan. Odličan kvalitet ima 34,2 odsto uzoraka hleba, dok je vrlodobrim i dobrim kvalitetom ocenjeno 42 odnosno 13,19 odsto hleba.
Predsednica stručne komisije za ocenjivanje kvaliteta hleba Zlatica Marković naglasila je da je to u odnosu na prošlu godinu, kada je 29 odsto uzoraka hleba ocenjeno ekstra kvalitetom, drastičan pad i precizirala da su uočeni i tehnološki nedostaci i greške u procesu proizvodnje.
"Hleb je često nedopečen i neadekvatnog oblika", rekla je Marković i dodala da privatni proizvođači često ne vode dovoljno računa o održavanju higijene plehova i modli za pečenje, što se odražava na ukus i miris hleba.
Marković je dodala da je u poređenju sa prošlogodišnjom ponudom hleba na tržištu Beograda, zapaženo povećanje ponude polubelog i crnog hleba, ali da se često u prodaji može naći hleb koji je sa spoljašnje strane "ukrašen" različitim žitaricama, dok u samom sadržaju tih žitarica nema.
Član komisije za ocenjivanje kvaliteta hleba Mira Demin objasnila je da je analizama utvrđeno da su stepen kiselosti, ukupna vlaga i procenat soli za ljudsku ishranu uglavnom u skladu sa propisanim normama kvaliteta, osim kod dva uzorka hleba koji su zbog neadekvatnih karakteristika eliminisani iz istraživanja.
Ona je građanima preporučila da kupuju polubeli i crni, koji imaju bolje nutritivne karakteristike od belog hleba.
Laboratorijska ispitivanja zdravstvene bezbednosti i kvaliteta hleba izvršena su na institutu za prehrambenu tehnologiju Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
(Tanjug)
Na osnovu ispitivanja 38 uzoraka hleba različitih proizvođača, kupljenih u prodajnim objektima u Beogradu na osnovu slučajnog uzorka, samo je beli hleb "Sava" Zemunske pekare ocenjen je kao ekstra kvalitetan. Odličan kvalitet ima 34,2 odsto uzoraka hleba, dok je vrlodobrim i dobrim kvalitetom ocenjeno 42 odnosno 13,19 odsto hleba.
Predsednica stručne komisije za ocenjivanje kvaliteta hleba Zlatica Marković naglasila je da je to u odnosu na prošlu godinu, kada je 29 odsto uzoraka hleba ocenjeno ekstra kvalitetom, drastičan pad i precizirala da su uočeni i tehnološki nedostaci i greške u procesu proizvodnje.
"Hleb je često nedopečen i neadekvatnog oblika", rekla je Marković i dodala da privatni proizvođači često ne vode dovoljno računa o održavanju higijene plehova i modli za pečenje, što se odražava na ukus i miris hleba.
Marković je dodala da je u poređenju sa prošlogodišnjom ponudom hleba na tržištu Beograda, zapaženo povećanje ponude polubelog i crnog hleba, ali da se često u prodaji može naći hleb koji je sa spoljašnje strane "ukrašen" različitim žitaricama, dok u samom sadržaju tih žitarica nema.
Član komisije za ocenjivanje kvaliteta hleba Mira Demin objasnila je da je analizama utvrđeno da su stepen kiselosti, ukupna vlaga i procenat soli za ljudsku ishranu uglavnom u skladu sa propisanim normama kvaliteta, osim kod dva uzorka hleba koji su zbog neadekvatnih karakteristika eliminisani iz istraživanja.
Ona je građanima preporučila da kupuju polubeli i crni, koji imaju bolje nutritivne karakteristike od belog hleba.
Laboratorijska ispitivanja zdravstvene bezbednosti i kvaliteta hleba izvršena su na institutu za prehrambenu tehnologiju Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
(Tanjug)