Beograd će od 21. do 23. maja biti domaćin "Svetskog takmičenja šefova kuvara" - najekskluzivnijeg kulinarskog nadmetanja koje će okupiti najbolje kuvare sa svih kontinenata.
Beograd će od 21. do 23. maja biti domaćin "Svetskog takmičenja šefova kuvara" - najekskluzivnijeg kulinarskog nadmetanja koje će okupiti najbolje kuvare sa svih kontinenata.
Uporedo sa ovom manifestacijom, koja će biti organizovana u EXPO centru, biće održan i prvi Balkanski kulinarski kup na kome će se nadmetati majstori kuhinje iz svih zemalja regiona. U Beogradu će, tako, za nepunih mesec dana biti izabran najbolji kuvar sveta.
Šefovi kuhinja sa sedam kontinenata pokazaće kulinarske veštine ispred profesionalne publike koju čine kuvari, hotelijeri i restorateri iz Srbije i balkanskih zemalja. Oni će imati zadatak da pripremanjem autentičnih nacionalnih jela predstave kulturu svog naroda i zemlje iz koje dolaze.
Srbija na ovom takmičenju neće imati predstavnika, jer je tek prošle godine ušla u "svetsku gastronomsku porodicu" i postala punopravni član Svetskog udruženja kulinarskih asocijacija.
"Zato se već pripremamo za Balkanski kulinarski kup čiji smo osnivači i planiramo da ova manifestacija postane tradicionalna u našem glavnom gradu", kaže za "Večernje novosti" Uroš Delić iz Kulinarske asocijacije Srbije.
U EXPO centru će biti postavljeni boksevi sa kuhinjama, a ljubitelji gastronomije će sa tribina imati priliku da gledaju najbolje kuvare sveta.
"Ovo će biti nesvakidašnji događaj u Beogradu. Naši kulinari svake godine osvajaju medalje i zavidna mesta na svetskim i evropskim takmičenjima. Kažu da Srbija i te kako može da se pohvali svojom kuhinjom i da po kvalitetu parira ne samo najboljima oko nas kao što je Slovenija, već i Francuskoj, Americi, Švedskoj i Nemačkoj koje nose titule najboljih na svetu u ovoj oblasti", kaže Delić.
"Beogradski ugostitelji to donekle i menjaju, ali vlasnici restorana u unutrašnjosti ne odustaju od starih recepata i ogromnih porcija. I strani gosti nam zameraju na prepunim tanjirima."
Zabluda je, kažu majstori kuhinje, misliti da su ćevapčići i pljeskavice stari srpski specijaliteti. Čak je i sarma, za koju svi misle da je izvorno naša, stigla iz Persije.
"Plan nam je da napravimo srpski nacionalni meni tako što ćemo obići sve krajeve zemlje i zapisati recepte starih domaćica", kažu u Kulinarskoj asocijaciji Srbije - KAS.
"Trudićemo se da jela oblikujemo od namirnica koje uspevaju na našem podneblju, što će svakako biti specijaliteti od ribe, šumskog voća ili meda. Izradom nacionalnog menija naša zemlja će dobiti gastronomski identitet. Turistička organizacija Beograda u svetu nas već predstavlja reprezentativnim menijem prestonice koji je preporučila Kulinarska asocijacija Srbije."
Za umetnost pripremanja hrane u Srbiji, međutim, nema dovoljno sluha. Vodeće kulinarske zemlje sveta ulažu velike svote novca u razvoj ove turističke oblasti. Amerikanci na takmičenja dolaze sa dva aviona. Jednim prevoze hranu, a drugim kuvare.
Nemačka, koje je prošle godine bila olimpijski pobednik, godišnje izdvaja oko 400.000 evra za aktivnosti njihove asocijacije. Naši kuvari na takmičenja odlaze uz pomoć sponzora i sopstvenih "džepova", a prilikom dodele medalja zastava Srbije ne izostaje.
(MONDO)
Uporedo sa ovom manifestacijom, koja će biti organizovana u EXPO centru, biće održan i prvi Balkanski kulinarski kup na kome će se nadmetati majstori kuhinje iz svih zemalja regiona. U Beogradu će, tako, za nepunih mesec dana biti izabran najbolji kuvar sveta.
Šefovi kuhinja sa sedam kontinenata pokazaće kulinarske veštine ispred profesionalne publike koju čine kuvari, hotelijeri i restorateri iz Srbije i balkanskih zemalja. Oni će imati zadatak da pripremanjem autentičnih nacionalnih jela predstave kulturu svog naroda i zemlje iz koje dolaze.
Srbija na ovom takmičenju neće imati predstavnika, jer je tek prošle godine ušla u "svetsku gastronomsku porodicu" i postala punopravni član Svetskog udruženja kulinarskih asocijacija.
"Zato se već pripremamo za Balkanski kulinarski kup čiji smo osnivači i planiramo da ova manifestacija postane tradicionalna u našem glavnom gradu", kaže za "Večernje novosti" Uroš Delić iz Kulinarske asocijacije Srbije.
U EXPO centru će biti postavljeni boksevi sa kuhinjama, a ljubitelji gastronomije će sa tribina imati priliku da gledaju najbolje kuvare sveta.
"Ovo će biti nesvakidašnji događaj u Beogradu. Naši kulinari svake godine osvajaju medalje i zavidna mesta na svetskim i evropskim takmičenjima. Kažu da Srbija i te kako može da se pohvali svojom kuhinjom i da po kvalitetu parira ne samo najboljima oko nas kao što je Slovenija, već i Francuskoj, Americi, Švedskoj i Nemačkoj koje nose titule najboljih na svetu u ovoj oblasti", kaže Delić.
Ćevapčići i sarma nisu stari srpski specijaliteti
On dodaje da je srpska kuhinja vrlo raznovrsna i uključuje veliki broj kvalitetnih i ukusnih namirnica, ali da nam nedostaje savremeni pristup pripremi i serviranju hrane."Beogradski ugostitelji to donekle i menjaju, ali vlasnici restorana u unutrašnjosti ne odustaju od starih recepata i ogromnih porcija. I strani gosti nam zameraju na prepunim tanjirima."
Zabluda je, kažu majstori kuhinje, misliti da su ćevapčići i pljeskavice stari srpski specijaliteti. Čak je i sarma, za koju svi misle da je izvorno naša, stigla iz Persije.
"Plan nam je da napravimo srpski nacionalni meni tako što ćemo obići sve krajeve zemlje i zapisati recepte starih domaćica", kažu u Kulinarskoj asocijaciji Srbije - KAS.
"Trudićemo se da jela oblikujemo od namirnica koje uspevaju na našem podneblju, što će svakako biti specijaliteti od ribe, šumskog voća ili meda. Izradom nacionalnog menija naša zemlja će dobiti gastronomski identitet. Turistička organizacija Beograda u svetu nas već predstavlja reprezentativnim menijem prestonice koji je preporučila Kulinarska asocijacija Srbije."
Za umetnost pripremanja hrane u Srbiji, međutim, nema dovoljno sluha. Vodeće kulinarske zemlje sveta ulažu velike svote novca u razvoj ove turističke oblasti. Amerikanci na takmičenja dolaze sa dva aviona. Jednim prevoze hranu, a drugim kuvare.
Nemačka, koje je prošle godine bila olimpijski pobednik, godišnje izdvaja oko 400.000 evra za aktivnosti njihove asocijacije. Naši kuvari na takmičenja odlaze uz pomoć sponzora i sopstvenih "džepova", a prilikom dodele medalja zastava Srbije ne izostaje.
(MONDO)