
Tvrda štrudla (Stollen) je u Nemačkoj neizostavni deo Božićne trpeze, piše "Dojče vele".
Prvi put se pominje još 1329. godine i po predanju trebalo bi da podseća na bebu – Hrista u pelenama, zbog gusto posutog belog šećera u prahu.
Najpoznatiji štolen se proizvodi na istoku Nemačke u Drezdenu i na jugu u Nirnbergu. U međuvremenu su se odomaćile razne varijante – sa kandiranim voćem i marcipanom, koje su bogatije od osnovnog recepta. Štolen se pripremao mesecima pre Božića i držao u metalnim kutijama kao bi vremenom omekšao i razvio aromu.
Sastojci:
100 g kvasca
125 ml mleka
120 g meda
1 kg brašna
400 g putera
1 ravna kašičica kardamona
1 ravna kašičica muskatnog oraščića
malo mlevenih karanfilića
400 g suvog grožđa
100 g korijandera
100 g suvih kandiranih pomorandži u kockicama (može i tvrđe žele bombone)
1 naribana kora limuna
200 g iseckanih badema
200 grama marcipana
100 g šećera u prahu
50 g putera (za premazivanje)
Priprema:
Umutiti kvasac, mlako mleko, malo meda i kašiku brašna umutiti, i ostaviti da odstoji desetak minuta. Brašno sipati u veliku posudu za mešanje, i napraviti udubljenje u sredini. Sipati mešavinu sa kvascem, i dodati ostatak meda, puter i začine. Mesiti dok ne postane glatko, a zatim pokriti i ostaviti da odstoji oko 30 minuta na toplom mestu.
Posle toga dodati suvo grožđe, suve kandirane kockice pomorandže, koru od limuna i seckani badem i sve dobro umesiti u testo. Ostaviti još 15-20 minuta da se ponovo digne.
U međuvremenu izmešati marcipan i šećer u prahu. Testo razvaljati sa oklagijom da bude pet centimetara debelo i formirati ga ovalno. Napraviti udubljenje u sredini i tu staviti marcipan u obliku rolnice. Preklopiti sa jednim delom testa, malo pritisnuti i napraviti oblik kao malo pljosnati rolat. Staviti ga na pleh na kome je papir za pečenje i ostaviti oko 15 minuta da se digne. Posle toga staviti pažljivo aluminijsku foliju na štolen i peći ga u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C, oko 70-80 minuta. Kada je gotovo, premazati ga puterom i posuti šećerom u prahu.
Prvi put se pominje još 1329. godine i po predanju trebalo bi da podseća na bebu – Hrista u pelenama, zbog gusto posutog belog šećera u prahu.
Najpoznatiji štolen se proizvodi na istoku Nemačke u Drezdenu i na jugu u Nirnbergu. U međuvremenu su se odomaćile razne varijante – sa kandiranim voćem i marcipanom, koje su bogatije od osnovnog recepta. Štolen se pripremao mesecima pre Božića i držao u metalnim kutijama kao bi vremenom omekšao i razvio aromu.
Sastojci:
100 g kvasca
125 ml mleka
120 g meda
1 kg brašna
400 g putera
1 ravna kašičica kardamona
1 ravna kašičica muskatnog oraščića
malo mlevenih karanfilića
400 g suvog grožđa
100 g korijandera
100 g suvih kandiranih pomorandži u kockicama (može i tvrđe žele bombone)
1 naribana kora limuna
200 g iseckanih badema
200 grama marcipana
100 g šećera u prahu
50 g putera (za premazivanje)
Priprema:
Umutiti kvasac, mlako mleko, malo meda i kašiku brašna umutiti, i ostaviti da odstoji desetak minuta. Brašno sipati u veliku posudu za mešanje, i napraviti udubljenje u sredini. Sipati mešavinu sa kvascem, i dodati ostatak meda, puter i začine. Mesiti dok ne postane glatko, a zatim pokriti i ostaviti da odstoji oko 30 minuta na toplom mestu.
Posle toga dodati suvo grožđe, suve kandirane kockice pomorandže, koru od limuna i seckani badem i sve dobro umesiti u testo. Ostaviti još 15-20 minuta da se ponovo digne.
U međuvremenu izmešati marcipan i šećer u prahu. Testo razvaljati sa oklagijom da bude pet centimetara debelo i formirati ga ovalno. Napraviti udubljenje u sredini i tu staviti marcipan u obliku rolnice. Preklopiti sa jednim delom testa, malo pritisnuti i napraviti oblik kao malo pljosnati rolat. Staviti ga na pleh na kome je papir za pečenje i ostaviti oko 15 minuta da se digne. Posle toga staviti pažljivo aluminijsku foliju na štolen i peći ga u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C, oko 70-80 minuta. Kada je gotovo, premazati ga puterom i posuti šećerom u prahu.
Pridruži se MONDO zajednici.