Festival vina biće održan po šesti put, u Sava centru od 7. do 9. maja, u organizaciji agencije "In vino". Pod sloganom "Vreme je za vino" festival će okupiti 120 vinarskih kuća iz 15 zemalja, koje će predstaviti više od 500 različitih vina.
Festival vina biće održan po šesti put, u Sava centru od 7. do 9. maja, u organizaciji agencije "In vino". Pod sloganom "Vreme je za vino" festival će okupiti 120 vinarskih kuća iz 15 zemalja, koje će predstaviti više od 500 različitih vina.
Prateći progam festivala imaće tri celine, a prvi deo - "Probus" nazvan je po rimskom imperatoru Markusu Aurelijusu, rođenom u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici, koji je započeo masovnu sadnju vinove loze na teritoriji današnje Srbije. Taj program obuhvata profesionalnu degustaciju 180 domaćih vina, što predstvlja gotovo celokupnu ponudu naše zemlje.
Drugi deo - "Sofra" posvećen je degustaciji autentičnih prehrambenih proizvoda i proizvoda sa geografskim poreklom. Posetioci će moći da probaju više od 30 različitih sireva, pršuta, suhomesnatih proizvoda, ribljih specijaliteta, maslinova ulja, divljači i deserta. U okviru tog programa predstaviće se i nekoliko beogradskih restorana.
Treći deo će se tradicionalno odigravati u "Art kafeu" i sastojaće se od 15 različitih somelijerskih radionoica, predavanja i ekskluzivnih degustacija.
Sve vreme festivala biće organizovan i muzički rpogram.
Festival će 7. i 8. maja biti otvoren od 12 do 20 sati, a 9. maja od 11 do 19 časova.
Kako je bilo prošle godine pogledajte OVDE.
Gledajte boju vina, nakrenite čašu ispred bele pozadine. Vino treba da bude idealno bistro, a mlada vina imaju čistiju boju od starih. Zavrtite čašu i gledajte tragove koji ostaju na zidovima - "noge" su tragovi alkohola. Što su veće i sporije se kreću - u vinu ima više alkohola.
Drugi korak - nos:
Kada vrtite čašu, arome iz vina se lakše oslobađaju. Vino, u zavisnosti od sorte, treba da miriše na voće, cveće, a nekad i na povrće, naročito Sauvignon. Mirisi vanile i dima dolaze sa zrenjem vina u buretu. Ali, obratite pažnju i na neprijatne mirise: ako se vino oseća na sirće ili buđ, to nije dobar znak!
Treći korak - usta:
Okusite vino celim ustima. Promućkajte ga u ustima i dozvolite jeziku i nepcima da celom površinom osete nežni dodir pića bogova. Vrhom jezika osećate slatkoću cina, a krajevima njegovu kiselost, i, kod crvenih vina, gorčinu. Taj ukus potiče od tanina, prirodnog sastojka koji se nalazi u ljuskama, semenkama i grančicama grožđa.
Dobra vina odlikuje besprekorna harmonija ukusa, arome, kiselosti, alkohola i tanina.
(MONDO)
Prateći progam festivala imaće tri celine, a prvi deo - "Probus" nazvan je po rimskom imperatoru Markusu Aurelijusu, rođenom u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici, koji je započeo masovnu sadnju vinove loze na teritoriji današnje Srbije. Taj program obuhvata profesionalnu degustaciju 180 domaćih vina, što predstvlja gotovo celokupnu ponudu naše zemlje.
Drugi deo - "Sofra" posvećen je degustaciji autentičnih prehrambenih proizvoda i proizvoda sa geografskim poreklom. Posetioci će moći da probaju više od 30 različitih sireva, pršuta, suhomesnatih proizvoda, ribljih specijaliteta, maslinova ulja, divljači i deserta. U okviru tog programa predstaviće se i nekoliko beogradskih restorana.
Treći deo će se tradicionalno odigravati u "Art kafeu" i sastojaće se od 15 različitih somelijerskih radionoica, predavanja i ekskluzivnih degustacija.
Sve vreme festivala biće organizovan i muzički rpogram.
Festival će 7. i 8. maja biti otvoren od 12 do 20 sati, a 9. maja od 11 do 19 časova.
Kako je bilo prošle godine pogledajte OVDE.
Osnovna pravila degustacije:
Prvi korak - oči:Gledajte boju vina, nakrenite čašu ispred bele pozadine. Vino treba da bude idealno bistro, a mlada vina imaju čistiju boju od starih. Zavrtite čašu i gledajte tragove koji ostaju na zidovima - "noge" su tragovi alkohola. Što su veće i sporije se kreću - u vinu ima više alkohola.
Drugi korak - nos:
Kada vrtite čašu, arome iz vina se lakše oslobađaju. Vino, u zavisnosti od sorte, treba da miriše na voće, cveće, a nekad i na povrće, naročito Sauvignon. Mirisi vanile i dima dolaze sa zrenjem vina u buretu. Ali, obratite pažnju i na neprijatne mirise: ako se vino oseća na sirće ili buđ, to nije dobar znak!
Treći korak - usta:
Okusite vino celim ustima. Promućkajte ga u ustima i dozvolite jeziku i nepcima da celom površinom osete nežni dodir pića bogova. Vrhom jezika osećate slatkoću cina, a krajevima njegovu kiselost, i, kod crvenih vina, gorčinu. Taj ukus potiče od tanina, prirodnog sastojka koji se nalazi u ljuskama, semenkama i grančicama grožđa.
Dobra vina odlikuje besprekorna harmonija ukusa, arome, kiselosti, alkohola i tanina.
(MONDO)