Najpoznatiji penušavac na svetu proizvodi se isključivo u francuskoj regiji Šampanj, a od konkurencije, proseka i kave, razlikuje ga samo - geografija! Proseko je italijanski, dok je kava špansko vino.
Šampanjac simbolizuje luksuz, svečanost, ekskluzivnost... Ali, dosta njegove nepravedne "dominacije" među penušavim vinima.
Najpoznatiji penušavac na svetu proizvodi se isključivo u francuskoj regiji Šampanj, a od konkurencije, proseka i kave, razlikuje ga samo - geografija! Proseko je italijanski, dok je kava špansko vino.
Ova tri vina u suštini su "ista" - proizvode se od belog grožđa, i sadrže mehuriće. Suptilne razlike dolaze od različitih klimatskih uslova za uzgoj, i procesa spravljanja koji se koristi u zemlji njihovog porekla.
Proseko, koji se proizvodi u italijanskoj regiji Veneto, od šampanjca se razlikuje i po metodi proizvodnje. Dok se drugi proces vrenja kod šampanjca odvija u samoj flaši, proseko drugi put vri u velikim čeličnim posudama. Dok šampanjac vremenom postaje sve bolji, preporučuje se da se proseko pije, ako je moguće, najkasnije dve godine po proizvodnji, jer vremenom gubi mehuriće.
U Italiji, proseko je vino za svaku priliku, dok se u ostatku sveta pije kao aperitiv. Ima blago voćkasti ukus, i koristi se i za koktele kao što su mimoza, spric, belini, ali i italijanski zgropino (proseko, votka i šerbet od limuna).
Vino kava proizvodi se u Kataloniji, a ime je dobilo po španskoj reči za pećinu, gde su flaše čuvane. Takođe se pije kao aperitiv, često se servira uz porciju slanih badema. Boja vina varira od bledožute do ružičaste.
Kao i šampanjac, i ova vina serviraju se rashlađena, u posebnoj posudi punoj leda, i toče u naročite izdužene čaše za šampanjac. Čaša se uvek drži za stalak, kako se piće ne bi zagrejalo od toplote tela.
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)
Najpoznatiji penušavac na svetu proizvodi se isključivo u francuskoj regiji Šampanj, a od konkurencije, proseka i kave, razlikuje ga samo - geografija! Proseko je italijanski, dok je kava špansko vino.
Ova tri vina u suštini su "ista" - proizvode se od belog grožđa, i sadrže mehuriće. Suptilne razlike dolaze od različitih klimatskih uslova za uzgoj, i procesa spravljanja koji se koristi u zemlji njihovog porekla.
Proseko, koji se proizvodi u italijanskoj regiji Veneto, od šampanjca se razlikuje i po metodi proizvodnje. Dok se drugi proces vrenja kod šampanjca odvija u samoj flaši, proseko drugi put vri u velikim čeličnim posudama. Dok šampanjac vremenom postaje sve bolji, preporučuje se da se proseko pije, ako je moguće, najkasnije dve godine po proizvodnji, jer vremenom gubi mehuriće.
U Italiji, proseko je vino za svaku priliku, dok se u ostatku sveta pije kao aperitiv. Ima blago voćkasti ukus, i koristi se i za koktele kao što su mimoza, spric, belini, ali i italijanski zgropino (proseko, votka i šerbet od limuna).
Vino kava proizvodi se u Kataloniji, a ime je dobilo po španskoj reči za pećinu, gde su flaše čuvane. Takođe se pije kao aperitiv, često se servira uz porciju slanih badema. Boja vina varira od bledožute do ružičaste.
Kao i šampanjac, i ova vina serviraju se rashlađena, u posebnoj posudi punoj leda, i toče u naročite izdužene čaše za šampanjac. Čaša se uvek drži za stalak, kako se piće ne bi zagrejalo od toplote tela.
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)