Sezona špargli, "kraljevskog povrća", "jestive slonovače", je kratka: počinje krajem aprila i završava se krajem juna.
Sezona špargli, "kraljevskog povrća", "jestive slonovače", je kratka: počinje krajem aprila i završava se krajem juna.
Ovo povrće, koje raste pod zemljom, veoma je cenjeno zbog toga što je drevni diuretik, oslobađa telo suvišne tečnosti zbog čega je sastavni deo mnogih dijeta za mršavljenje.
- 125 g pirinča
- 1/4 litra vode
- so
- 1/4 l mleka
- 2 supene kašike gustina
- 270 g špargli
- 100 g kuvane šunke
- 20 g putera
- šafran u prahu
- biber
Priprema:
Staviti pirinač u vrelu vodu i posoliti. Kuvati na najnižoj temperaturi oko 20 minuta u poklopljenoj posudi. Kada je skuvan, ostaviti ga da se ohladi.
U drugom loncu skuvati mleko i pomešati sa gustinom koji je umešan sa hladnim mlekom. Smanjiti vatru i dodati so, biber i šafran na vrh noža. Dodati skuvane špargle isečene na oko 5 cm dugačke delove.
Kuvanu šunku iseći na tanke trake i dodati u sos. U tiganju rastopiti puter i kratko propržiti ohlađeni pirinač.
Servirati pirinač na tanjiru, a pored njega sipati malo sosa sa šparglama i šunkom.
Prijatno!
(MONDO/Dojče Vele)
Ovo povrće, koje raste pod zemljom, veoma je cenjeno zbog toga što je drevni diuretik, oslobađa telo suvišne tečnosti zbog čega je sastavni deo mnogih dijeta za mršavljenje.
Špargle sa holandskim sosom
Sastojci za 3 porcije:- 125 g pirinča
- 1/4 litra vode
- so
- 1/4 l mleka
- 2 supene kašike gustina
- 270 g špargli
- 100 g kuvane šunke
- 20 g putera
- šafran u prahu
- biber
Priprema:
Staviti pirinač u vrelu vodu i posoliti. Kuvati na najnižoj temperaturi oko 20 minuta u poklopljenoj posudi. Kada je skuvan, ostaviti ga da se ohladi.
U drugom loncu skuvati mleko i pomešati sa gustinom koji je umešan sa hladnim mlekom. Smanjiti vatru i dodati so, biber i šafran na vrh noža. Dodati skuvane špargle isečene na oko 5 cm dugačke delove.
Kuvanu šunku iseći na tanke trake i dodati u sos. U tiganju rastopiti puter i kratko propržiti ohlađeni pirinač.
Servirati pirinač na tanjiru, a pored njega sipati malo sosa sa šparglama i šunkom.
Prijatno!
(MONDO/Dojče Vele)