Kupili ste nov peškir i odmah ste ga "bacili" na pranje, ne štedeći na omekšivaču kako bi bio što mirisniji i mekši kada ga budete koristili? Velika greška. Verovatno niste znali, ali upravo tako ste mu smanjili moć upijanja...

Postoji nekoliko grešaka koje svi činimo a zbog kojih nam peširi ne vrše osnovnu funkciju, a to je da pokupe kapljice vode sa tela i lica i upiju ih...

Evo šta nikako ne bi trebalo da radite, a šta je obavezno...

Prva dva pranja - bez omekšivača!

Prva dva puta kada perete nove peškire, nemojte koristiti omekšivač za rublje. Ovo sredstvo na pamučnim vlaknima ostavlja trag koji otežava sposobnost upijanja i sušenja, a ponekad uzrokuje nastanak grudvica koje se odvajaju od peškira. Umesto omekšivača, primenite trik naših baka, a to je da u poslednje ispiranje dodate kašičicu alkoholnog sirćeta. Ono će omekšati peškire, a neće izazvati stvaranje sitnih grudvica zbog kojih će izgledati staro i pohabano.

Nikako iznad 60 stepeni

Mada sigurno imate poriv da novi peškir odmah otkuvate, odnosno operete na temperaturi od 90 stepeni, to je velika greška. Iskusne domaćice kažu da ćete tako nepovratno promeniti "strukturu" vlakana, odnosno učinićete ih grubljim i kasnije nećete uspeti da im povratite mekoću, koliko god da omekšivača koristite. Osim toga, smanjićete im moć upijanja. Na temperaturi od 60 stepeni ćete podjednako efikasno uništiti bakterije i viruse.

Potopite ih u hladnu vodu

Natapanje u hladnoj vodi dopušta pamučnim vlaknima da se "otvore"’, što kasnije poboljšava sposobnost upijanja peškirima. Osim toga, ovo je i način da proverite da li "puštaju boju", a da ne obojite ostatak veša koji ste oprali sa njima. Opet, nije loša ideja da u hladnu vodu dodate sirće, jer će ono pomoći vezivanje boje za pamučna vlakna i tako produžiti njenu postojanost.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.