Osmi Festival kuglofa, u organizaciji Nemačkog udruženja za dobrosusedske odnose "Karlowitz", biće održan u Sremskim Karlovcima od 26. do 28. juna.

Tokom tri festivalska dana na centralnom gradskom trgu biće postavljeno tridesetak štandova, na kojima će proizvodači kuglofa, karlovačkog vina i bermeta, proizvoda starih zanata i domaće radinosti, umetnina, antikviteta i rariteta, ali i začinskog bilja i cveća izlagati i prodavati svoje proizvode.

Karlovačka gimnazija biće i ove godine domaćin takmičarskog dela u spravljanju najukusnijih kuglofa. Tri prvoplasirana proizvođača dobiće vredne nagrade.

Osim toga, predviđen je i niz drugih interesantnih događanja o kojima se možete informisati OVDE.

Kuglof je dezert od testa koji može imati razne dodatke: seckano voće, čokoladu, bademe... Spada u zimsku poslasticu, a odlično se slaže uz crnu kafu ili čaj, ali je odličan i kao užina iu šolju mleka.

Osiom što je ukusan kuglof je, zbog svog specifičnog izlgeda, i veoma dekorativan. U Nemačkoj i Austriji, na primer, lepo upakovan kuglof se poklanja za novogodišnje praznike.

Priprema se sa kvascem ili praškom za pecivo, a peče u okrugloj posudi koja je sa strane nazubljena, dok u sredini ima 'dimnjak' koji pomaže da se kolač ravnomerno ispeče.

Pretpostavlja se da je domovina kuglofa Nemačka, dok poreklo imena nije poznato. Verovatno potiče od oblika - okrugao i visok kao kegla, hopf ili hupf, verovatno se odnosi na dizano testo.

Priprema kuglofa nije jednostavna. Jede se hladan, obavezno posut šećerom u prahu.

Dr Oetker recept za kuglof

Za kuglof kalup (Ø 24 cm):
- malo masnoće
- pšenično brašno

Mućeno testo:
- 250 g mekog margarina ili maslaca
- 250 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 bočica dr Oetker arome maslac-vanila
- 5 jaja
- 500 g pšeničnog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 ml mleka
- 200 g suvog grožđa
- 100 g grubo seckanog badema

Glazura:
- 150 g čokolade
- 1 kašika jestivog ulja
- nekoliko seckanih badema

Prvo zagrejte rernu. Podmažite kalup i pospite ga brašnom. Miskerom penasto umutite margarin ili maslac. Postepeno dodajte šećer, vanilin šećer i aromu, neprestano muteći, sve dok ne dobijete ujednačenu smesu. Na svakih pola minuta dodajte po jedno jaje, muteći najvećom brzinom.

Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, prosejte i dodajte naizmenično sa mlekom, muteći srednjom brzinom. Kratko muteći dodajte suvo grožđe i badem.

Sipajte testo u kalup i poravnajte. Stavite kalup na rešetku u donjem delu rerne i pecite.

Temperatura pečenja:
- gornji i donji grejači: oko 180º C (prethodno zagrejati rernu)
- topao vazduh: oko 160º C (prethodno zagrejati rernu)
- gas: stepen 2-3 (prethodno zagrejati rernu)

Vreme pečenja: oko 70 min.

Ostavite 10 minuta da se prohladi u kalupu, odvojite i istresite na rešetku za kolače i ostavite da se potpuno ohladi.

Glazura:
Grubo usitnite čokoladu i zajedno sa uljem otopite na pari na tihoj vatri, neprestano mešajući. Time premažite ohlađeni kolač, pospite seckanim bademom i ostavite da stoji na hladnom mestu sve dok se glazura ne stegne.

Savet: umesto da pripremate glazuru sami, koristite dr Oetker gotovu glazuru čokolada ili duo.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)