Odavno je poznato da su proizvodi od integralnog brašna mnogo zdraviji od onih koji u sebi ne sadržaintegralne žitarice.

Hlebovi i peciva sa 50 odnosno 100 odsto integralnog brašna imaju izbalansirane parametre ukusa, mirisa, boje i kvaliteta, mnogo ih je teže žvakati od "običnih" hlebova.

Za pravilan izbor ovih namirnica u prodavnicama najbitnije je poznavati karakteristike brašna od koga se prave, a to se posebno odnosi na njegovu boju.

Na nekim proizvodima čak piše da su integralni zbog toga što poseduju mekinje i neka druga dijetalna vlakna, ali ovde se ne radi o integralnim već o prethodno obrađenim proizvodima.

Stoga je jako bitno odabrati proizvode koji su zaista napravljeni od integralnog brašna, a nr od rafiniranog i obojenog brašna.

Potrošači često veruju da jako tamna boja ovakvih proizvoda znači da su oni zdravi i ispravni, a zapravo je boja pravog integralnog brašna - krem boja.

Velika je krivica i na proizvođačima koji u hleb i peciva dodaju bojene materije, kako bi udovoljili nerazumnim zahtevima potrošača za tamnijim i "zdravijim" proizvodima.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)