Ministarstvo odbrane odlučilo je da vojnički jelovnik osavremeni i uskladi sa navikama mlade generacije. Naravno, istovremeno biće zadovoljeni principi pravilne ishrane i odgoovarajuće energetske vrednosti obroka.
Legendarni rizi-bizi (mešavina pirinča i graška) odavno je samo u vojničkim pričama, a manje popularna jela, kao vinogradarski ili lovački krompir, mnogo ređe su zastupljena.
Ministarstvo odbrane odlučilo je da vojnički jelovnik osavremeni i uskladi sa navikama mlade generacije. Naravno, istovremeno biće zadovoljeni principi pravilne ishrane i odgoovarajuće energetske vrednosti obroka.
U Odeljenju ishrane u Ministarstvu odbrane kažu da je predloženi jelovnik na probi i da će uz predložene izmene do početka naredne godine i zvanično biti usvojen, piše "24 sata".
Stručne ekipe izvršile su pre početka primene jelovnika medicinska testiranja određene grupe vojnika, a to će učiniti i posle šest meseci. Ti rezultati, kao i mišljenje vojnika, biće presudni za njegovu eventualnu izmenu pre usvajanja.
Slično je učinjeno i kada je u pitanju užina: mlečna čokolada zamenila je 'evuokrem', a dodate su i različite grickalice.
Ručak ima tri menija, a uključuje i novitete poput krem čorbe od pečuraka ili riblje čorbe. Kao glavno jelo pojavljuju se i, do sada nezamislive, jagnjetina i pastrmka. Naravno, vojnički pasulj s junetinom i dalje je pravi test kulinarskog umeća.
Sve u svemu, na vojničkoj trpezi smenjuje se oko 250 jela. Dnevna kalorijska vrednost je oko 3.700 kalorija, što je standard za obavljanje srednje teškog fizičkog posla.
U Vojsci ukazuju na činjenicu da obroci nisu uvek očekivanog kvaliteta i pored kvalitetnih sirovina, jer je skoro nemoguće od regruta za dva i po meseca, koliko traje obuka, napraviti dobrog kuvara. Zbog toga je stalno otvoren konkurs za prijem kvalifikovanih kuvara iz civilstva.
Puna pažnja posvećena je i potrebama vernika, a pri izradi jelovnika konsultovane su verske zajednice. Ministarstvo odbrane odlučilo je da vojnički jelovnik osavremeni i uskladi sa navikama mlade generacije. Naravno, istovremeno biće zadovoljeni principi pravilne ishrane i odgoovarajuće energetske vrednosti obroka.
U Odeljenju ishrane u Ministarstvu odbrane kažu da je predloženi jelovnik na probi i da će uz predložene izmene do početka naredne godine i zvanično biti usvojen, piše "24 sata".
Stručne ekipe izvršile su pre početka primene jelovnika medicinska testiranja određene grupe vojnika, a to će učiniti i posle šest meseci. Ti rezultati, kao i mišljenje vojnika, biće presudni za njegovu eventualnu izmenu pre usvajanja.
Praška šunka umesto 'podriguše'
Doručak, kao obrok koji mladi obično preskaču, učinjen je daleko raznovrsnijim i prihvatljivijim mladoj generaciji. Tako su, recimo, popularnu salamu 'podrigušu' zamenile svinjska pečenica i praška šunka.Slično je učinjeno i kada je u pitanju užina: mlečna čokolada zamenila je 'evuokrem', a dodate su i različite grickalice.
Ručak ima tri menija, a uključuje i novitete poput krem čorbe od pečuraka ili riblje čorbe. Kao glavno jelo pojavljuju se i, do sada nezamislive, jagnjetina i pastrmka. Naravno, vojnički pasulj s junetinom i dalje je pravi test kulinarskog umeća.
Sve u svemu, na vojničkoj trpezi smenjuje se oko 250 jela. Dnevna kalorijska vrednost je oko 3.700 kalorija, što je standard za obavljanje srednje teškog fizičkog posla.
U Vojsci ukazuju na činjenicu da obroci nisu uvek očekivanog kvaliteta i pored kvalitetnih sirovina, jer je skoro nemoguće od regruta za dva i po meseca, koliko traje obuka, napraviti dobrog kuvara. Zbog toga je stalno otvoren konkurs za prijem kvalifikovanih kuvara iz civilstva.
Farbana jaja za Uskrs
Svake srede i petka kao i u vreme postova, na trpezi je jedno posno jelo poput jela od soje, šampinjona, ribe, prebranca, rižota, posne sarme, testenina.
Za Uaskrs, kako je to običaj, stolovi u trpezarijama biće ukrašeni farbanim jajima.
Jelovnik:
Doručak (7 sati)
Pite, burek, prženice sa krem sirom i kečapom, ajvar, pavlaka, svinjska pečenica, praška šunka, mleko, čaj, bela kafa, jogurt.
Užina
Voće, sokovi, čokolada, krekeri, kikiriki, medenjaci.
Ručak (14 sati)
Supa, krem čorba od pečuraka, riblja čorba. Karađorđeva šnicla, leskovačka mućkalica, roštilj, piletina, jagnjetina, pastrmka, pasulj. Zimi: svadbarski kiseli kupus, sarma i podvarak sa ćuretinom.
Večera (19 sati)
Kačamak, pica, popara, proja, zapečeni makaroni, sendviči, pljeskavice, ćufte, pileće pečenje.
Dezert
Puding, sutlijaš, krofne, slatke pite, baklave, voće, sladoled.
(MONDO, foto: Beta)