Lubenica se uglavnom jede kao poslastica. Za doručak, umesto kolača nakon laganog letnjeg ručka, ili kao odlično sredstvo za nadoknadu vode izgubljene znojenjem.

Međutim, lubenica je i odličan sastojak u koktelima. Evo jednog koji se lako pravi, a ukus je fantastičan.

Potrebno:

- Pola šolje kupina
- Pola šolje malina
- 5 manjih breskvi
- Šaka borovnice
- Lubenica srednje veličine
- 3dl votke
- 0,1 dl maraskina

Lubenicu isecite do dve trećine, izvadite ’meso’ i koštice, ali ostavite sok koji je iscureo. Napunite je bobičastim voćem, kao i iseckanim i oljušćenim breskvama, a potom sipajte alkoholna pića.

Tako napunjenu lubenicu poklopite i vratite u frižider da se dobro ohladi.

'Pijanu lubenicu' služite u visokim čašama sa jednom manjom kockom leda.

Živeli!

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)