Iseckani paradajz, krastavac, paprika (ljuta ko voli), crni luk, a onda sve to zatrpano narendanim mladim ovčijim sirom ili fetom. Služi se uz meso sa roštilja, ali i uz pečeni krompir. Ko voli ješće je samo uz prepečen hleb.
Iseckani paradajz, krastavac, paprika (ljuta ko voli), crni luk, a onda sve to zatrpano narendanim mladim ovčijim sirom ili fetom. Služi se uz meso sa roštilja, ali i uz pečeni krompir. Ko voli ješće je samo uz prepečen hleb.
O poreklu ove salate, mže se raspravljati, kao i o Šopima po kojima je salata dobila ime. Lingvisti bi ukrstili argumente o tome da li Šopi danas žive istočnije od Torlaka u Bugarskoj i govore šopskim dijalektom bugarskog jezika, koji liči na srpski, dok bi ljubitelji dobrog zalogaja radije uzeli viljušku u ruke i prešli na nešto konkretno.
Ipak, pre nego što 'iseckamo povrće' za šopsku, podsetimo se još istorijskih činjenica. Ova salata je tradicionalno jelo kuhinja na Balkanu, ponajviše srpske, bugarske, makedonske, ali i češke, piče "Politika".
U srednjem veku stanovnici carskog grada Prizrena nazivali su stočare koji su živeli na Šar-planini "Šopovi", otuda i naziv šopska salata jer je kraj bio poznat širom Evrope po izuzetno kvalitetnom tvrdom siru - ovčijem i kravljem.
Kako su imali sira u izobilju,Šopi ili Šopovi su i u salate od krastavaca, paradajza, crnog luka i paprike stavljali sir povrh toga i na taj način napravili novi specijalitet.
Oblast na Šar-planini se i danas zove Sirinićka župa, jer se, kažu upućeni, tamošnji sirevi ne bi zastideli ni pred najkvalitetnijim švajcarskim. Inače, župa zahvata teritoriju opštine Štrpci i okolinu. A Šopi su se, kako to obično biva, utopili u narod koji je živeo oko njih, preselili se, stigli do Bugarske.
Za preliv se pomeša pola kašičice soli, malo bibera, četiri kašike ulja (2 kašike jabukovog sirćeta ko voli).
Sve se dobro izmeša i pospe sa 150 grama fete ili nekog tvrđeg sira.
Za četiri osobe potrebna su dva krastavca, od šest do sedam paradajza srednje veličine, glavica crnog luka, vezica peršuna, ulje, so i 200 grama ovčijeg sira.
Najpre iseći luk i peršun, posoliti i ostaviti desetak minuta da stoje, potom se doda paradajz, pa krastavci, so, ulje i sve dobro izmeša.
Odozgo narendati ovčiji sir i odmah služiti.
Prijatno!
(MONDO)
O poreklu ove salate, mže se raspravljati, kao i o Šopima po kojima je salata dobila ime. Lingvisti bi ukrstili argumente o tome da li Šopi danas žive istočnije od Torlaka u Bugarskoj i govore šopskim dijalektom bugarskog jezika, koji liči na srpski, dok bi ljubitelji dobrog zalogaja radije uzeli viljušku u ruke i prešli na nešto konkretno.
Ipak, pre nego što 'iseckamo povrće' za šopsku, podsetimo se još istorijskih činjenica. Ova salata je tradicionalno jelo kuhinja na Balkanu, ponajviše srpske, bugarske, makedonske, ali i češke, piče "Politika".
U srednjem veku stanovnici carskog grada Prizrena nazivali su stočare koji su živeli na Šar-planini "Šopovi", otuda i naziv šopska salata jer je kraj bio poznat širom Evrope po izuzetno kvalitetnom tvrdom siru - ovčijem i kravljem.
Kako su imali sira u izobilju,Šopi ili Šopovi su i u salate od krastavaca, paradajza, crnog luka i paprike stavljali sir povrh toga i na taj način napravili novi specijalitet.
Oblast na Šar-planini se i danas zove Sirinićka župa, jer se, kažu upućeni, tamošnji sirevi ne bi zastideli ni pred najkvalitetnijim švajcarskim. Inače, župa zahvata teritoriju opštine Štrpci i okolinu. A Šopi su se, kako to obično biva, utopili u narod koji je živeo oko njih, preselili se, stigli do Bugarske.
Recept
Za šest osoba trebalo bi iseći pola kilograma svežeg paradajza, isto toliko krastavaca, dve zelene i dve crvene paprike, veliku glavicu crnog luka i jednu ljutu papričicu.Za preliv se pomeša pola kašičice soli, malo bibera, četiri kašike ulja (2 kašike jabukovog sirćeta ko voli).
Sve se dobro izmeša i pospe sa 150 grama fete ili nekog tvrđeg sira.
Za četiri osobe potrebna su dva krastavca, od šest do sedam paradajza srednje veličine, glavica crnog luka, vezica peršuna, ulje, so i 200 grama ovčijeg sira.
Najpre iseći luk i peršun, posoliti i ostaviti desetak minuta da stoje, potom se doda paradajz, pa krastavci, so, ulje i sve dobro izmeša.
Odozgo narendati ovčiji sir i odmah služiti.
Prijatno!
(MONDO)