Iseckani paradajz, krastavac, paprika (ljuta ko voli), crni luk, a onda sve to zatrpano narendanim mladim ovčijim sirom ili fetom. Služi se uz meso sa roštilja, ali i uz pečeni krompir. Ko voli ješće je samo uz prepečen hleb.

O poreklu ove salate, mže se raspravljati, kao i o Šopima po kojima je salata dobila ime. Lingvisti bi ukrstili argumente o tome da li Šopi danas žive istočnije od Torlaka u Bugarskoj i govore šopskim dijalektom bugarskog jezika, koji liči na srpski, dok bi ljubitelji dobrog zalogaja radije uzeli viljušku u ruke i prešli na nešto konkretno.

Ipak, pre nego što 'iseckamo povrće' za šopsku, podsetimo se još istorijskih činjenica. Ova salata je tradicionalno jelo kuhinja na Balkanu, ponajviše srpske, bugarske, makedonske, ali i češke, piče "Politika".

U srednjem veku stanovnici carskog grada Prizrena nazivali su stočare koji su živeli na Šar-planini "Šopovi", otuda i naziv šopska salata jer je kraj bio poznat širom Evrope po izuzetno kvalitetnom tvrdom siru - ovčijem i kravljem.

Kako su imali sira u izobilju,Šopi ili Šopovi su i u salate od krastavaca, paradajza, crnog luka i paprike stavljali sir povrh toga i na taj način napravili novi specijalitet.

Oblast na Šar-planini se i danas zove Sirinićka župa, jer se, kažu upućeni, tamošnji sirevi ne bi zastideli ni pred najkvalitetnijim švajcarskim. Inače, župa zahvata teritoriju opštine Štrpci i okolinu. A Šopi su se, kako to obično biva, utopili u narod koji je živeo oko njih, preselili se, stigli do Bugarske.

Recept

Za šest osoba trebalo bi iseći pola kilograma svežeg paradajza, isto toliko krastavaca, dve zelene i dve crvene paprike, veliku glavicu crnog luka i jednu ljutu papričicu.

Za preliv se pomeša pola kašičice soli, malo bibera, četiri kašike ulja (2 kašike jabukovog sirćeta ko voli).

Sve se dobro izmeša i pospe sa 150 grama fete ili nekog tvrđeg sira.

Za četiri osobe potrebna su dva krastavca, od šest do sedam paradajza srednje veličine, glavica crnog luka, vezica peršuna, ulje, so i 200 grama ovčijeg sira.

Najpre iseći luk i peršun, posoliti i ostaviti desetak minuta da stoje, potom se doda paradajz, pa krastavci, so, ulje i sve dobro izmeša.

Odozgo narendati ovčiji sir i odmah služiti.

Prijatno!

(MONDO)