Kobasica sa karijem, u Nemačkoj poznata kao "karivurst", je omiljena brza hrana Nemaca. Čak je i bivši kancelar Gerhard Šreder "slab" prema karivurstu. A od sada postoji i muzej posvećen toj kobasici!
Berlin bez karivursta? To ne ide. Uvek može da se jede. Ujutru, u podne, uveče, noću. Zaista, uvek. Jednostavno prija. Karivurst je u Nemačkoj skoro kao kulturno dobro, piše "Dojče vele".
Eto odgovora zašto poznata kobasica sada u centru Berlina ima i sopstveni muzej. I to sa svetskom kartom od karija, sa berlinskom istorijom o kariju i sa štandom brze hrane - takozvanim imbisom.
Majke-Mari Tile je organizovala izložbu koja počinje od davne 1949. godine. Po završetku Drugog svetskog rata u bombama razrovanom gradu vladala je glad, a crno tržište je cvetalo.
"To je bilo uzbudjivo i turbulentno vreme u Berlinu. Karivurst je nastao iz kreativnog pristupa i pionirskog duha prema toj situaciji. To želimo i da prikažemo", kaže autor izložbe.
Pisac Uve Tim je u svojoj knjizi "Pronalazak karivursta" napisao da je kobasica "rođena" u Hamburgu. Mnogi drugi Nemci veruju da je Rurska oblast mesto rođenja kobasice sa karijem.
Kurator Muzeja o karivurstu Martin Lever kaže: "Prema legendi karivurst je nastao negde drugde. Ali crno na belo stoji da je patent za sos prijavljen na ime gospođe Hojver - i to jeste bilo u Berlinu."
Herta Hojver je pre tačno 60 godina u svom berlinskom imbisu mešala kečap sa raznim biljkama, pre svega sa karijem, i time očarala svoje mušterije. Ali svejedno gde je stvorena najpoznatija nemačka kobasica, ona je prirasla za srce svim Nemcima.
Naravno, svako će tvrditi da najbolji karivurst dolazi baš iz mesta u kome on živi. Zato je to vrlo emotivno pitanje.
(MONDO)
Eto odgovora zašto poznata kobasica sada u centru Berlina ima i sopstveni muzej. I to sa svetskom kartom od karija, sa berlinskom istorijom o kariju i sa štandom brze hrane - takozvanim imbisom.
Majke-Mari Tile je organizovala izložbu koja počinje od davne 1949. godine. Po završetku Drugog svetskog rata u bombama razrovanom gradu vladala je glad, a crno tržište je cvetalo.
"To je bilo uzbudjivo i turbulentno vreme u Berlinu. Karivurst je nastao iz kreativnog pristupa i pionirskog duha prema toj situaciji. To želimo i da prikažemo", kaže autor izložbe.
Odakle je zapravo ovo jelo
Kari je pre svega zahvaljujući britanskim vojnicima okupatorima stigao u Berlin. Ali da li je nemački karivurst zaista i berlinski?Pisac Uve Tim je u svojoj knjizi "Pronalazak karivursta" napisao da je kobasica "rođena" u Hamburgu. Mnogi drugi Nemci veruju da je Rurska oblast mesto rođenja kobasice sa karijem.
Kurator Muzeja o karivurstu Martin Lever kaže: "Prema legendi karivurst je nastao negde drugde. Ali crno na belo stoji da je patent za sos prijavljen na ime gospođe Hojver - i to jeste bilo u Berlinu."
Herta Hojver je pre tačno 60 godina u svom berlinskom imbisu mešala kečap sa raznim biljkama, pre svega sa karijem, i time očarala svoje mušterije. Ali svejedno gde je stvorena najpoznatija nemačka kobasica, ona je prirasla za srce svim Nemcima.
Naravno, svako će tvrditi da najbolji karivurst dolazi baš iz mesta u kome on živi. Zato je to vrlo emotivno pitanje.
(MONDO)