
Banane sadrže mnogo tanina. Kod zrelih banana tanin se vezuje za druga jedinjenja i zato je hemijski neaktivan. Međutim, u zelenim bananama još je slobodan, pa se zato vezuje za mikopolisaharide koji daju klizavost ljudskoj pljuvački.
Usled toga usta nam deluju suvlje i dolazi do osećaja oporosti. Pored toga, u nezrelim bananama ima više skroba. Tu su i belančevine koje ometaju enzim amilazu, zadužen za rastvaranje skroba.
Zbirna posledica svih nabrojanih činilaca jeste da nam na zubima ostaje tanak sloj skroba koji ne možemo da svarimo, a nema ni dovoljno pljuvačke u ustima da opere zube.
Banane su se razvile na ovaj način kako bi se obeshrabrile životinje, uključujući i nas, da ih pojedu pre nego što seme bude spremno za rasprašivanje.
Međutim, banane koje danas jedemo nastaju kloniranjem i nemaju semena.
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)
Usled toga usta nam deluju suvlje i dolazi do osećaja oporosti. Pored toga, u nezrelim bananama ima više skroba. Tu su i belančevine koje ometaju enzim amilazu, zadužen za rastvaranje skroba.
Zbirna posledica svih nabrojanih činilaca jeste da nam na zubima ostaje tanak sloj skroba koji ne možemo da svarimo, a nema ni dovoljno pljuvačke u ustima da opere zube.
Banane su se razvile na ovaj način kako bi se obeshrabrile životinje, uključujući i nas, da ih pojedu pre nego što seme bude spremno za rasprašivanje.
Međutim, banane koje danas jedemo nastaju kloniranjem i nemaju semena.
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)
Pridruži se MONDO zajednici.