Sigurno ste primetili čudan osećaj na zubima kada pojedete bananu koja nije zrela. Ne bojte se, nije ništa strašno, mada je neprijatno.
Banane sadrže mnogo tanina. Kod zrelih banana tanin se vezuje za druga jedinjenja i zato je hemijski neaktivan. Međutim, u zelenim bananama još je slobodan, pa se zato vezuje za mikopolisaharide koji daju klizavost ljudskoj pljuvački.
Usled toga usta nam deluju suvlje i dolazi do osećaja oporosti. Pored toga, u nezrelim bananama ima više skroba. Tu su i belančevine koje ometaju enzim amilazu, zadužen za rastvaranje skroba.
Zbirna posledica svih nabrojanih činilaca jeste da nam na zubima ostaje tanak sloj skroba koji ne možemo da svarimo, a nema ni dovoljno pljuvačke u ustima da opere zube.
Banane su se razvile na ovaj način kako bi se obeshrabrile životinje, uključujući i nas, da ih pojedu pre nego što seme bude spremno za rasprašivanje.
Međutim, banane koje danas jedemo nastaju kloniranjem i nemaju semena.
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)
Usled toga usta nam deluju suvlje i dolazi do osećaja oporosti. Pored toga, u nezrelim bananama ima više skroba. Tu su i belančevine koje ometaju enzim amilazu, zadužen za rastvaranje skroba.
Zbirna posledica svih nabrojanih činilaca jeste da nam na zubima ostaje tanak sloj skroba koji ne možemo da svarimo, a nema ni dovoljno pljuvačke u ustima da opere zube.
Banane su se razvile na ovaj način kako bi se obeshrabrile životinje, uključujući i nas, da ih pojedu pre nego što seme bude spremno za rasprašivanje.
Međutim, banane koje danas jedemo nastaju kloniranjem i nemaju semena.
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)