Kult hrane u Grčkoj bio je snažan još u antičkim vremenima, a danas je kuhinja ove mediteranske zemlje jedna od najcenjenijih u svetu.
Kult hrane u Grčkoj bio je snažan još u antičkim vremenima, a danas je kuhinja ove mediteranske zemlje jedna od najcenjenijih u svetu.
Bogati prirodni resursi, primorske i planinske regije podarile su Grčkoj veliki broj sastojaka koji oplemenjuju mnogobrojna jela i drugih kuhinja.
Iz antičkog perioda očuvani su mnogi specijaliteti, a često se u grčkim jelima oseća i orijentalni uticaj. Sam grčki narod uživa u hrani lagano uz poštovanje specifičnih običaja i filozofije života.
Kako je Grčka podeljena na deset regija, svaka ima svoju specifičnost kada je hrana u pitanju. Krit je poznat po dakosu (prepečeni hleb sa rendanim paradajzom, feta sirom i maslinovim uljem). Ostrvo Santorini karakteriše sušeni paradajz i "santo" vino, dok se na Krfu sprema posebna kajgana sa rendanim paradajzom - strapacada.
Maslina i maslinovo ulje svakako su jedan od najvažnijih sastojaka jela grčke kuhinje, dok rame uz rame sa maslinama stoji i poznati feta sir koji je pravljen još pre nekoliko hiljada godina od nepasterizovanog mleka.
Feta se pravi isključivo u obliku kocke, a u svetu je poznata i priznata kao grčki nacionalni proizvod.
Začini su takođe bitan deo grčke kuhinje, a na ovom podneblju uspevaju mnoge aromatične biljke poput origana, mente, belog luka, cimeta, muskatnog oraščiča, bosiljka...
Ovi začini grčkim jelima daju bogat i jak ukus, a istovremeno su i zdravi jer su dobar izvor antioksidansa.
Grci nisu imuni ni na "jaku" hranu, kao što je meso. Kada domaćice žele da ukažu posebnu čast gostu uglavnom spremaju jagnjetinu. Neki od najpoznatijih specijaliteta u svetu, koji potiču iz Grčke jesu pasticio - zapečeni rezanci, sarmice od loze dolmate i naravno grčka musaka.
Naravno, jela od svinjetine, giros i suvlaki, omiljeno su jelo Grka a često se konzumiraju sa caciki salatom (koja se sprema od krastavaca, jogurta i belog luka), paradajzom i pečenim krompirom.
Poznata tradicionalna grčka salata, koja se sprema nežno i s ljubavlju, izuzetno je ukusna a može se napraviti u gotovo svakom podneblju.
Na kraju, grčki kolači su jedni od najukusnijih na svetu. Alva, baklava, gurabije, urmašice melomakarona samo su neke od sjajnih poslastica sa ovog podneblja. Tipičan grčki desert čini karidopita - kolač od oraha preliven šećernim sirupom sa cimetom.
Grci vole da uživaju i u piću, a zbog klime koja pogoduje uzgoju grožđa, grčka bela i roze vina su nadaleko poznata.
(MONDO)
Bogati prirodni resursi, primorske i planinske regije podarile su Grčkoj veliki broj sastojaka koji oplemenjuju mnogobrojna jela i drugih kuhinja.
Iz antičkog perioda očuvani su mnogi specijaliteti, a često se u grčkim jelima oseća i orijentalni uticaj. Sam grčki narod uživa u hrani lagano uz poštovanje specifičnih običaja i filozofije života.
Kako je Grčka podeljena na deset regija, svaka ima svoju specifičnost kada je hrana u pitanju. Krit je poznat po dakosu (prepečeni hleb sa rendanim paradajzom, feta sirom i maslinovim uljem). Ostrvo Santorini karakteriše sušeni paradajz i "santo" vino, dok se na Krfu sprema posebna kajgana sa rendanim paradajzom - strapacada.
Maslina i maslinovo ulje svakako su jedan od najvažnijih sastojaka jela grčke kuhinje, dok rame uz rame sa maslinama stoji i poznati feta sir koji je pravljen još pre nekoliko hiljada godina od nepasterizovanog mleka.
Feta se pravi isključivo u obliku kocke, a u svetu je poznata i priznata kao grčki nacionalni proizvod.
Začini su takođe bitan deo grčke kuhinje, a na ovom podneblju uspevaju mnoge aromatične biljke poput origana, mente, belog luka, cimeta, muskatnog oraščiča, bosiljka...
Ovi začini grčkim jelima daju bogat i jak ukus, a istovremeno su i zdravi jer su dobar izvor antioksidansa.
Grci nisu imuni ni na "jaku" hranu, kao što je meso. Kada domaćice žele da ukažu posebnu čast gostu uglavnom spremaju jagnjetinu. Neki od najpoznatijih specijaliteta u svetu, koji potiču iz Grčke jesu pasticio - zapečeni rezanci, sarmice od loze dolmate i naravno grčka musaka.
Naravno, jela od svinjetine, giros i suvlaki, omiljeno su jelo Grka a često se konzumiraju sa caciki salatom (koja se sprema od krastavaca, jogurta i belog luka), paradajzom i pečenim krompirom.
Poznata tradicionalna grčka salata, koja se sprema nežno i s ljubavlju, izuzetno je ukusna a može se napraviti u gotovo svakom podneblju.
Na kraju, grčki kolači su jedni od najukusnijih na svetu. Alva, baklava, gurabije, urmašice melomakarona samo su neke od sjajnih poslastica sa ovog podneblja. Tipičan grčki desert čini karidopita - kolač od oraha preliven šećernim sirupom sa cimetom.
Grci vole da uživaju i u piću, a zbog klime koja pogoduje uzgoju grožđa, grčka bela i roze vina su nadaleko poznata.
(MONDO)