Da li znate da se dagnje jedu samo u mesecima koji imaju slovo R, dakle kada je jesen i zima. Jedu sveže, neotvorene, dok uginule ili one oštećene mogu izazvati trovanje.
Da li znate da se dagnje jedu samo u mesecima koji imaju slovo R, dakle kada je jesen i zima. Jedu se sveže, neotvorene, dok uginule ili one oštećene mogu izazvati trovanje.
Dagnje su duguljaste školjke tamnoljubičaste boje, žive na hridima blizu površine vode, ali se hvataju i za razne cevi, sidra, brodove... Postoje i veštačka uzgajališta.
Mogu se pripremati na različite načine, kuvane ili pečene, kao dodatak drugim jelima.
Najpoznatije su dagnje na buzaru. Za ovo jelo postoji mnogo različitih recepata. Evo jednog, provereno dobrog:
- dagnje dinstajte na ugrejanom maslinovom ulju u poklopljenoj šerpi dok se ne otvore. Ne duže od desetminuta;
- izvadite školjke, a u tečnost koja je ostala u šerpi ubacite izgnječen beli luk, čašu crnog ili belog vina, iseckan list peršuna, sok od pola limuna, na kocke isečen paradajz;
- nemojte soliti jer su školjke same po sebi dovoljno slane;
- mešajući dodajte kašičicu brašna;
- vratite šerpu na šporet dok se ne napravi sos srednje gustine u koji ćete dodati dagnje;
- dinstajte još nekoliko minuta.
Prijatno!
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)
Dagnje su duguljaste školjke tamnoljubičaste boje, žive na hridima blizu površine vode, ali se hvataju i za razne cevi, sidra, brodove... Postoje i veštačka uzgajališta.
Mogu se pripremati na različite načine, kuvane ili pečene, kao dodatak drugim jelima.
Najpoznatije su dagnje na buzaru. Za ovo jelo postoji mnogo različitih recepata. Evo jednog, provereno dobrog:
- dagnje dinstajte na ugrejanom maslinovom ulju u poklopljenoj šerpi dok se ne otvore. Ne duže od desetminuta;
- izvadite školjke, a u tečnost koja je ostala u šerpi ubacite izgnječen beli luk, čašu crnog ili belog vina, iseckan list peršuna, sok od pola limuna, na kocke isečen paradajz;
- nemojte soliti jer su školjke same po sebi dovoljno slane;
- mešajući dodajte kašičicu brašna;
- vratite šerpu na šporet dok se ne napravi sos srednje gustine u koji ćete dodati dagnje;
- dinstajte još nekoliko minuta.
Prijatno!
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)