Zašto biste plaćali pozamašne sume na pijaci za sveže začine, voće i povrće, ako već možete da ga gajite i u stanu? Postoje namirnice koje su vrlo zahvalne za uzgoj na terasi, pa čak i saksiji, samo to retko ko zna...

Osim što izgledaju lepo na vašoj prozorskoj dasci, uzgojem voća i povrća u kućnim uslovima ćete učiniti uslugu svom organizmu jer će vam ova zdrava hrana biti stalno dostupna i češće ćete je jesti.

Čeri paradajz

Ovaj mini paradajz košta papreno, a nezaobilazan je sastojak prolećne i letnje kuhinje. Možete da ga uzgojite u sasksiji koju ćete bukvalno držati na prozorskoj dasci. Kupite gotove sadnice, jednostavnije je. Najbitnije je da ga zalivate umereno i držite u toploj prostoriji sa dobrom ventilacijom. Istovremeno, važno je da izbegavate da biljku izlažete direktnoj sunčevoj svetlosti. Da bi paradajz bogato rodio, važno je da se rešite bočnih izdanaka.

Rukola

Sada je pravo vreme da posadite rukolu na terasi, za svega mesec dana ćete već imati salatu. Dovoljno je samo da stavite seme u zemlji, nije potrebno čak ni da ga prethodno nakvasite, i poprskajte vodom, najbolje iz bočice sa raspršivačem. Pospite je tankim slojem zemlje, ponovo nakvasite, prekrijte polietilenom i sačekajte. Kada nikne rukola, stavite je na osvetljeno mesto, ali ne na direktnu sunčevu svetlost, i zalivajte svaki drugi dan.