Tiganji u kojima se hrana ne lepi, i može se pripremati bez masnoće, veoma su popularni. Međutim, mnogi ne znaju kako se pravilno čiste zbog čega rizikuju da ih upropaste nakon samo nekoliko korišćenja!

U ovim tiganjima možemo pripremati meso, povrće, jaja, palačinke, ali je veoma važno kako ćemo ih nakon toga očistiti da bi trajali duže.

Stručnjaci kažu da je najvažnije da pustite da se posuđe potpuno ohladi, pre nego što u njega sipate vodu i sapunicu. Mnogi ovde prave grešku, i sipaju vodu u vruć tiganj misleći da će toplota koja se zadržala dodatno pomoći proces čišćenja. To može da vam iskrivi tiganj i ošteti premaz!

Posebno pazite ako pravite veliku razliku u temperaturi - nije strašno ako topao tiganj polijete toplom vodom, ali ako je tiganj hladan a voda vruća, ili tiganj još uvek vruć a voda hladna, iz česme, rizikujete da ga ozbiljno oštetite.

Posuđe koje se ne lepi mora se prati nakon svakog korišćenja, i to vodom, sapunicom i neabrazivnim sunđerom. Ostaci masnoće ili hrane, makar bili i "minijaturni", mogu da se zadrže na tiganju i potom pri sledećem korišćenju zapeku, nećete moći da ih skinete a vremenom ćete početi da primećujete da vam hrana zbog njih zagoreva.

Uvek perite tiganj sa neprijanjajućim premazom ručno, pa čak i ako na njemu piše da sme u mašinu za pranje posuđa. Visoka temperatura vode u mašini može da ošteti premaz, istovremeno poništavajući garanciju. Stručnjaci čak ovakve tiganje uvek peru dva puta, da bi bili sigurni da su uklonili i poslednje čestice nečistoće.

Pravilno čuvanje takođe će vašem tiganju produžiti životni vek. Najveći broj proizvođača navodi da bi tiganje trebalo "okačiti" na kukice u kuhinji, ali nemamo svi kuhinje ogromnih površina, kao što su u restoranima, da bismo svaki tiganj mogli posebno da okačimo. Zbog toga se savetuje da uvek između tiganja, ako ih stavljate u kuhinjske elemente, držite meku, čistu krpu kako sloj donjeg tiganja ne bi bio oštećen posudom koju stavljate na njega.

(MONDO)