Prema nedavno sprovedenom istraživanju, među najrizičnijom hranom našli su se sledeći proizvodi: zeljasto povrće (kupus, spanać), jaja, tuna, ostrige, krompir, sir, sladoled, paradajz, prokelj i jagodasto voće.

Istraživanje je sproveo Centar za nauku u Americi, a hrana je rangirana po broju tegoba i bolesti koje je prouzrokovala od 1990. godine na ovamo.

Jačina tegoba koje je ova hrana izazivala kretala se od stomačnih problema pa sve do smrtnih ishoda. Najčešće bolesti bile su patogene, poput ešerihije koli, norovirusa, salmonele, a sve u hrani koja nije pravilno i temeljno oprana, odnosno termički obrađena.

Tokom proteklih 20 godina zeljasto povrće prouzrokovalo je preko 13.000 prijavljenih tegoba, naspram svega 3.397 tegoba koje je prouzrokovalo jagodasto voće.

Ukupno, deset nabrojanih namirnica prouzrokovalo je preko 50.000 prijavljenih tegoba i bolesti. Ipak, većina tegoba se ne prijavljuje pa se tačan broj ljudi koji su se razboleli ili otrovali hranom ne zna.

Prema istraživanju, salmonela je bila glavni uzrok bolesti kod ljudi koji su konzumirali jaja i paradajz. U većini slučajeva jaja nisu bila dobro termički obrađena, dok su svež paradajz i krompir salata bili najpodložniji salmoneli.

U studiji se ističe i opasnost od sveže tune, koja se brzo ukvari ukoliko se drži van frižidera, oslobađajući štetne toksine.

Na kraju, istraživači tvrde da patogeni poput salmonele mogu da se zadrže i u sladoledu (primarno iz kontaminiranih jaja). Doduše veliki deo ovog dela istraživanja odnosi se na 1994. godinu kada je u 41 američkoj državi na hiljade ljubitelja sladoleda bilo zaraženo salmonelom.

Povodom studije, oglasila se i druga strana, odnosno poljoprivrednici kao i industrijski proizvođači, tvrdeći da je studija veliki deo svog istraživanja bazirala na starim i usamljenim incidentnima.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)