
Pobednik ovogodišnjeg takmičenja u pripremanju duvan čvaraka, četvrte "Čvarkijade" u Valjevu je ekipa hotela "Jelje" iz Ježevice.
Iako je u nedelju veći deo dana sipila sitna kiša, a u organizovanju ove privredne manifestacij koja je održana na keju pored reke Kolubare u centru Valjeva izostala podrška gradske uprave Valjeva, ova manifestacije je i ove godine uspela.
Okupila je oko 20 takmičara iz Valjeva, Novog Sada, Užica i drugih mesta Srbije.
Prema oceni stručnog žirija, najuspešnija ekipa je u pripremanju čvaraka bila hotela "Jelje" iz Ježevice kod Požege, dok je najbolji veslač-mešač masnoće i mesa, neophoden radnje u proizvodnji duvan čvaraka, bio diplomirani inženjer Predrag Mitrović - Kreca iz Valjeva.
Najboljim ekipama Slaven Patočanin, koji je zaštitio duvan čvarke kao specijalitet valjevskog kraja, uručio je pehare i druga prigodna priznanja, dok su današnji takmičari više od 300 kilograma duvan čvaraka podelili besplatno posetiocima, a 1.000 kilograma masti su besplatno podelili najsiromašnijim građanima Valjeva.
Prvi put izvedena i himna posvećena čvarcima, čiji je autor Srba Simeunović, narodni pesnik iz Valjeva.
Inače, duvan čvarci se dobijaju dužim kuvanjem, prženjem i ceđenjem, dok se ne raspadnu i dobiju zlatnu boju.
Tačnije, prave se kao i obični čvarci , a onda se stavljaju male količine u specijalnu platnenu vreću i cedeč.
Da su ukusni i da spadaju među omiljenu hranu u našem narodu, svedoči i činjenica da duvan čvarci imaju i svoj Facebook 'profil'!
(MONDO)
Iako je u nedelju veći deo dana sipila sitna kiša, a u organizovanju ove privredne manifestacij koja je održana na keju pored reke Kolubare u centru Valjeva izostala podrška gradske uprave Valjeva, ova manifestacije je i ove godine uspela.
Okupila je oko 20 takmičara iz Valjeva, Novog Sada, Užica i drugih mesta Srbije.
Prema oceni stručnog žirija, najuspešnija ekipa je u pripremanju čvaraka bila hotela "Jelje" iz Ježevice kod Požege, dok je najbolji veslač-mešač masnoće i mesa, neophoden radnje u proizvodnji duvan čvaraka, bio diplomirani inženjer Predrag Mitrović - Kreca iz Valjeva.
Najboljim ekipama Slaven Patočanin, koji je zaštitio duvan čvarke kao specijalitet valjevskog kraja, uručio je pehare i druga prigodna priznanja, dok su današnji takmičari više od 300 kilograma duvan čvaraka podelili besplatno posetiocima, a 1.000 kilograma masti su besplatno podelili najsiromašnijim građanima Valjeva.
Prvi put izvedena i himna posvećena čvarcima, čiji je autor Srba Simeunović, narodni pesnik iz Valjeva.
Inače, duvan čvarci se dobijaju dužim kuvanjem, prženjem i ceđenjem, dok se ne raspadnu i dobiju zlatnu boju.
Tačnije, prave se kao i obični čvarci , a onda se stavljaju male količine u specijalnu platnenu vreću i cedeč.
Da su ukusni i da spadaju među omiljenu hranu u našem narodu, svedoči i činjenica da duvan čvarci imaju i svoj Facebook 'profil'!
(MONDO)
Pridruži se MONDO zajednici.