Ako je došlo vreme za renoviranje kuhinje, verovatno ste do guše u razgledanju pločica, radnih ploča, visećih elemenata...

Profesionalni dizajner otkrio je greške zbog kojih ljudi najčešće zažale, dobro ih zapamtite jer mogu skupo da vas koštaju već za par meseci!

Mermerna radna površina

Da, izgleda lepo, ali znate kome je namenjena? Ljudima koji kuhinju tretiraju kao izložbenu galeriju, ne onima koji zapravo u njoj i kuvaju.

"Ako provodite mnogo vremena u kuhinji i volite da kuvate, nikako nemojte uzeti mermernu radnu površinu. Iznenadilo bi vas koliko se mermer lako isfleka i ošteti, sitne ogrebotine se pojave vrlo brzo a mogu se odvaliti i čitavi komadići", rekao je Džo Kandželozi, dizajner enterijera.

On savetuje da ljudi koji vole da kuvaju uzmu radnu površinu od granita, kvarca ili drveta. Prve dve opcije su izdržljive ali skuplje, a drvena je jeftinija i ako je oštetite, lakše i "bezbolnije" ćete je zameniti.

Otvoreni elementi ili police

Verovatno ste na Instagramu videli divne kuhinje u kojima ljudima na otvorenim policama stoje tanjiri, savršeno naređane čaše i šolje, biljke, ukrasi... Ovakva kuhinja je pakao za brisanje prašine, a dobro se pazite ako imate mačku!

"Zamislite da svaki gost mora da obriše prašinu sa svog tanjira pre nego što jede? Tanjiri na otvorenim policama skupljaju prašinu, a ako se polica nalazi blizu šporeta, na njima se taloži i masnoća", rekao je on.

Dakle, otvorene police mogu vremenom skupiti prljavštinu na tanjirima koju ćete onda pojesti zajedno s hranom, što nikako nije zdravo. A mogu i da vam donesu ogroman stres ukoliko imate kućne ljubimce. 

"Ako imate mačku, otvorene police su kao otvoren poziv za nju da šeta po njima, samo čekajte da vas jedne noći probudi zvuk lomljave", upozorio je Kandželozi.

"Ukoliko želite da vam se tanjiri vide, stavite ih u elemente sa staklenim vratima", rekao je on.

(MONDO)