Srpski turisti koji su letovali u Crnoj Gori požalili su se na masovno obolevanje od stomačnih virusa, a poslednjih nedelja sve je više poziva Hitnoj pomoći i domovima zdravlja u Srbiji zbog ovih infekcija. Tegobe se jednako javljaju i kod dece i odraslih, u običajene simptome spadaju povraćanje i dijareja, a mogu se javiti i bolovi u stomaku i povišena telesna temperatura.

Nedavno je dr Danijela Jevtić iz Hitne pomoći ukazala da je stomačni virus bolest prljavih ruku, prenosi se preko vode, voća, povrća, čak i prljavih predmeta. Infekcija može donekle da izgleda kao kovid, a tegobe obično nastaju oko 24 sata nakon izloženosti. U težim slučajevima, otporan virus može da se zadrži u organizmu čak i tridesetak dana.

Ozbiljniji problem može da nastane kod onih koji povraćaju i imaju jak proliv. To izaziva dehidraciju, a koja dalje može da se zakomlikuje, posebno kod dece, starijih i hroničnih bolesnika, kao i kod onih čiji je imuni sistem već oslabljen.

Ako obolite od stomačne infekcije, neophodno je prvo da promenite ishranu – bareni pirinač, krompir i prepečeni tost se preporučuju, kao i "supa iz kesice" (bez rezanaca).

U ovom slučaju može da pomogne i čaj od specijalne mešavina biljaka, a svoj recept je za "Zdrav život" dao poznati travar Momčilo Antonijević.

Sastojci:

  • 50 g lista divlje kupine
  • 50 g matičnjaka
  • 30 g lista koprive

Priprema:

Sve biljke pomešajte, pa jednu kašičicu smese prelijte šoljom ključale vode. Dodajte komadić šipke cimeta veličine 1 cm, promešajte, poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta. Procedite i popijte. Dnevno se piju dve do tri šolje čaja.

Inače, list divlje kupine se preporučuje kod akutnih proliva i za ispiranje usne duplje kod upala sluzokože. Pojačava lučenje insulina, pa tako i posredno deluje na snižavanje nivoa šećera u krvi.