Iako se u prodavnicama i pržionicama kafe može naći ovaj proizvod u zrnu, većina pak kupuje mlevenu kafu. Jedan od razloga jeste što ručne mlinove (koji su nekada bili sastavni deo svakog srpskog domaćinstva), pa i električne, danas retko ko ima, a ovako mlevena je već spremna za upotrebu.

A da li je ipak, bolje kupovati onu u zrnu ili mlevenu, objasnila je direktorka ruskog Nacionalnog istraživačkog centra "Zdrava ishrana".

"Da biste razumeli šta se nalazi u pakovanju mlevene kafe, proučite etiketu. Ako je tamo navedena samo kafa, onda nema aditiva. Zapravo, nema potrebe da se plašite aditiva sa "E" oznakom. Najverovatnije se radi o stabilizatorima koji su bezbedni za zdravlje", kaže Zinaida Medvedeva.

Koja je "dozvoljena" količina, odnosno koliko kafe dnevno možemo da popijemo a da ne ugrozimo zdravlje i narušimo pravilno funkcionisanje organizma, pitanje je o kom se neprestano raspravlja.

Dok neki stručnjaci napominju da su dve do tri šoljice maksimalna količina koju osoba sme da popije, drugi tvrde da smo "bezbedni"

sve dok je ne pijemo u kasnim večernjim satima i tako remetimo san, a srpski gastroenterolog dr Vojislav Perišić kaže da je u svakom slučaju neophodno nakon crnog napitka popiti čašu vode.

"Trebalo bi da bude pola-pola, koliko ima kafe, toliko da popijete i vode. Ako pijemo šolju od 350 mililitara, toliko bi trebalo i vode da unesemo uz nju. Napravićemo balans dobar za cirkulaciju, a imaćemo kofeinsku stimulaciju. Uz to ujutru možete malo čokolade ili bananu", rekao je on.

Medvedeva kaže da količinu ipak treba ograničiti i navela je studije koje potvrđuju da je prekomeran unos čak povezan sa demencijom.

"Ljubitelji kafe bi trebalo da povedu računa o dnevnom ograničenju. Jedna do tri šolje povoljno će uticati na zdravlje jetre i smanjiti rizik od demencije. Međutim, velike količine negativno utiču na mozak i srce. Dakle, postoji studija koja sugeriše da šest ili više šoljica kafe dnevno, povećava rizik od demencije za čak 50 odsto", kaže stručnjak.