Zamislite jabuku koja ostaje sveža i sočna 14 dana, a ako se čuva u frižideru može da zadrži svežinu i nekoliko meseci! Baš takvu sortu proizveli su u Australiji.
Zamislite jabuku koja ostaje sveža i sočna 14 dana, a ako se čuva u frižideru može da zadrži svežinu i nekoliko meseci! Baš takvu sortu proizveli su u Australiji.
Istraživači ministarstva za poljoprivredu i ribarstvo australijske države Kvinslend uspeli su da, posle 20 godina rada, razviju sortu jabuka za koju kažu da je najbolja jabuka na svetu.
Produžena svežina i otpornost na bolesti ove voćke postignute su bez genetskih modifikacija, dodatkom gena jedne azijske sorte jabuka.
"Nova jabuka nije samo otporna na trulež, već je i odličnog ukusa", tvrdi minister poljoprivrede Kvinslenda Tim Malerin, dodajući da je prilikom testiranja postigla odlične rezultate.
Prednost ovog voća je u tome što neće morati da se ubere dok je još zeleno, ističu istraživači, navodeći da voće koje sazreva u skladištima nikada nije tako ukusno kao ono koje sazri na drvetu.
Jabuka, koja zasad nosi ne baš primamljiv naziv RS 103-130, naćiće se na australijskim pijacama od iduće godine.
(Tanjug)
Istraživači ministarstva za poljoprivredu i ribarstvo australijske države Kvinslend uspeli su da, posle 20 godina rada, razviju sortu jabuka za koju kažu da je najbolja jabuka na svetu.
Produžena svežina i otpornost na bolesti ove voćke postignute su bez genetskih modifikacija, dodatkom gena jedne azijske sorte jabuka.
"Nova jabuka nije samo otporna na trulež, već je i odličnog ukusa", tvrdi minister poljoprivrede Kvinslenda Tim Malerin, dodajući da je prilikom testiranja postigla odlične rezultate.
Prednost ovog voća je u tome što neće morati da se ubere dok je još zeleno, ističu istraživači, navodeći da voće koje sazreva u skladištima nikada nije tako ukusno kao ono koje sazri na drvetu.
Jabuka, koja zasad nosi ne baš primamljiv naziv RS 103-130, naćiće se na australijskim pijacama od iduće godine.
(Tanjug)