Neispravna hrana najčešće izaziva dijareju i povraćanje, ali u dva do tri odsto slučajeva može da ostavi dugoročne posledice, naročito kod mlađih osoba, pokazao je izveštaj američkog Centra za istraživanje i prevenciju bolesti izazvanih hranom.

Stručnjaci centra su utvrdili da pet najčešćih patogena prisutnih u hrani mogu da izazovu i doživotne komplikacije, uključujući otkazivanja bubrega, paralizu, epileptične napade, oštećenja sluha i vida, kao i mentalnu retardiranost.

Procenjuje se da od nečega što su pojeli svake godine oboli 76 miliona Amerikanaca, od kojih 325.000 biva hospitalizovano, a 5.000 umre. Oko polovina obolelih je mlađa od 15 godina.

Od 2006. u SAD su, između ostalog, beležene masovnije zaraze kikirikijem, paprikama, mlevenim mesom, spanaćem i raznim drugim uobičajenim prehrambenih proizvodima.

Američki tim je analizirao posledice zaraze najčešćim pategenima: kampilo bakterijom, ešerihijom koli, listerijom monocitogenes, salmonelom i toksoplazmom gondii.

Osim dijareje, povišene temperature, stomačnih grčeva, muke i povraćanja, utvrđeno je da kampilo bakterija može da izazove Gilijan-Barov sindrom - najčešći uzrok paralize u SAD. Takođe, može da dovede i do artritisa, infekcije srca i krvi.

Ešerihija koli O157:H7 može da izazove sindrom hemolitičke uremije, što je vodeći uzrok otkazivanja bubrega kod američke dece.

Listerija, koja ubija jednu od pet zaraženih osoba, dovodi se u vezu sa infekcijama mozga i kičmene moždine, koje mogu da imaju za posledicu ozbiljnu neurološku disfunkciju ili smrt.

Salmonela može da izazove reaktivni artritis - bolan oblik artritisa koji umanjuje radnu sposobnost i kvalitet života.

Deca čije su majke zaražene toksoplazmozom, izazvanom parazitom iz hrane, mogu da postanu mentalno zaostala, razroka, a u nekim slučajevima i da oslepe.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)