Čuveni pariski restoran La Tour d'Argent (Srebrna kula) izneo je na aukciju nekoliko hiljada flaša vrhunskih vina iz sopstvenog podruma.
Restoran, koji se nalazi na obali Sene,iz koga se pruža pogled na Bogorodičnu crkvu, ponudio je na licitaciju 18.000 boca vina, šampanjca i alkoholnih pića.
To je prvi put u 427 godina dugoj istoriji restorana La Tour d'Argent (Srebrna kula), da prodaje deo svog podrumskog blaga koje su odnegovale generacije somelijera koji su zadovoljili ukus gostiju - od kraljeva do filmskih zvezda.
Cilj aukcije je da se prikupi milion evra da bi se obnovio sadržaj vinskog podruma i omogućilo restoranu da zadrži svoju zvezdu u Mišelinovom vodiču.
"Podrum, u kome se nalazi 450.000 boca, baština je kojoj je doprineo moj otac i koju moram da prosledim dalje", rekao je Andre Teraj, čija porodica već tri generacije vodi restoran.
Za pojedine boce se očekuje da će dostići cenu od 5.000 evra, mada će biti i onih od svega 10 evra.
Zarada od prodaje jedne od najprašnjavijih boca - konjaka iz 1788. godine, procenjene na 2.500 evra, biće uplaćena u dobrotvorne svrhe.
Glavni somelije La Tour d'Argent Dejvid Ridžvej kaže da je većinu boca koje će se naći na aukciji sam kupio tokom 30 godina rada u restoranu.
"Svaka boca je pomalo kao moje dete: gledate kako odlazi i uvek ste nekako tužni, ali istovremeno i zadovoljni, jer to znači više mesta za nove boce."
(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)
To je prvi put u 427 godina dugoj istoriji restorana La Tour d'Argent (Srebrna kula), da prodaje deo svog podrumskog blaga koje su odnegovale generacije somelijera koji su zadovoljili ukus gostiju - od kraljeva do filmskih zvezda.
Cilj aukcije je da se prikupi milion evra da bi se obnovio sadržaj vinskog podruma i omogućilo restoranu da zadrži svoju zvezdu u Mišelinovom vodiču.
"Podrum, u kome se nalazi 450.000 boca, baština je kojoj je doprineo moj otac i koju moram da prosledim dalje", rekao je Andre Teraj, čija porodica već tri generacije vodi restoran.
Za pojedine boce se očekuje da će dostići cenu od 5.000 evra, mada će biti i onih od svega 10 evra.
Zarada od prodaje jedne od najprašnjavijih boca - konjaka iz 1788. godine, procenjene na 2.500 evra, biće uplaćena u dobrotvorne svrhe.
Glavni somelije La Tour d'Argent Dejvid Ridžvej kaže da je većinu boca koje će se naći na aukciji sam kupio tokom 30 godina rada u restoranu.
"Svaka boca je pomalo kao moje dete: gledate kako odlazi i uvek ste nekako tužni, ali istovremeno i zadovoljni, jer to znači više mesta za nove boce."
(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)