
"Japanska kuhinja važi za najzdraviju, jer se zasniva na različitim vrstama riba i plodova mora, ali i na morskim algama, soja sosu, šitaka pečurkama, kao i miso supi poznatoj po antikancerogenim dejstvima", kaže za Tanjug menadžer restorana "Iki bar" Jelena Radonjić.
Prema njenim rečima, "sumnjičavi" gosti koji ne žele da probaju japanske specijalitete suši ili sašimi, napravljene od fileta sveže ribe koja nije termički obrađena i služi se uz pirinač, mogu da uživaju u pečenoj ribi ili specijalitetima od mesa.
"U japanskoj kuhinji jede se polako i sa uživanjem, zalogaj po zalogaj, uz zeleni čaj ili pirinčanu rakiju - sake", kaže Radonjić napominjući da je kuhinja te daleke zemlje prepoznatljiva i po korišćenju štapića umesto noža i viljuške i pirinča umesto hleba.
Vlasnica restorana libanske kuhinje "Byblos" Jelena Kovačević tvrdi da je kuhinja baš te zemlje jedna od najukusnijih i najinteresantijih na svetu, a imperativi libanskog mentaliteta su ugošćavanje i obedovanje.
"Sinonim za libansku kuhinju je 'meza' - način služenja jela, a postavljena trpeza se sastoji od mnoštva različitih umaka, salata, mariniranog mesa, ribe i poslastica", kaže Kovačević i objašnjava da se jela služe u etapama, pa obrok može da traje i nekoliko sati.
Vlasnica tog restorana je napomenula i da se uz jela služe i četiri vrste hleba koji je sličan tortiljama i može biti običan, sa orijentalnim začinima, belim lukom, paradajzom ili peršunom.
U ovom restoranu kažu da gosti rado poručuju salatu od peršuna "tabouleh" ili linbanski jogurt "labneh", koji se, kao namaz, služi u činijicama, ali i različite vrste umaka od leblebija ili "humusa".
Gurmani koji žele da probaju nove ukuse i da budu usluženi na nesvakdašnji način, odlaze i u restoranu brazilske kuhinje "Hacienda Rodizio".
"Meso se priprema i služi na 'šurasku', kako se nazivaju ražnjevi na kojima se meso nosi i pred gostom seče na tanjiru", kaže menadžer tog restorana Sava Lazić.
Prema njegovim rečima, takav način služenja hranenastao je davno na pampasima, velikim pašnjacima u Brazilu, kada su gaučosi, čuvari krda stoke nizali meso na svoje sablje (šurasko) i pekli na otvorenoj vatri i direktno sa njih jeli.
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)
Prema njenim rečima, "sumnjičavi" gosti koji ne žele da probaju japanske specijalitete suši ili sašimi, napravljene od fileta sveže ribe koja nije termički obrađena i služi se uz pirinač, mogu da uživaju u pečenoj ribi ili specijalitetima od mesa.
"U japanskoj kuhinji jede se polako i sa uživanjem, zalogaj po zalogaj, uz zeleni čaj ili pirinčanu rakiju - sake", kaže Radonjić napominjući da je kuhinja te daleke zemlje prepoznatljiva i po korišćenju štapića umesto noža i viljuške i pirinča umesto hleba.
Vlasnica restorana libanske kuhinje "Byblos" Jelena Kovačević tvrdi da je kuhinja baš te zemlje jedna od najukusnijih i najinteresantijih na svetu, a imperativi libanskog mentaliteta su ugošćavanje i obedovanje.
"Sinonim za libansku kuhinju je 'meza' - način služenja jela, a postavljena trpeza se sastoji od mnoštva različitih umaka, salata, mariniranog mesa, ribe i poslastica", kaže Kovačević i objašnjava da se jela služe u etapama, pa obrok može da traje i nekoliko sati.
Vlasnica tog restorana je napomenula i da se uz jela služe i četiri vrste hleba koji je sličan tortiljama i može biti običan, sa orijentalnim začinima, belim lukom, paradajzom ili peršunom.
U ovom restoranu kažu da gosti rado poručuju salatu od peršuna "tabouleh" ili linbanski jogurt "labneh", koji se, kao namaz, služi u činijicama, ali i različite vrste umaka od leblebija ili "humusa".
Gurmani koji žele da probaju nove ukuse i da budu usluženi na nesvakdašnji način, odlaze i u restoranu brazilske kuhinje "Hacienda Rodizio".
"Meso se priprema i služi na 'šurasku', kako se nazivaju ražnjevi na kojima se meso nosi i pred gostom seče na tanjiru", kaže menadžer tog restorana Sava Lazić.
Prema njegovim rečima, takav način služenja hranenastao je davno na pampasima, velikim pašnjacima u Brazilu, kada su gaučosi, čuvari krda stoke nizali meso na svoje sablje (šurasko) i pekli na otvorenoj vatri i direktno sa njih jeli.
(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)
Pridruži se MONDO zajednici.