Kao glavno jelo, pikantna ćurka i krompir iz rerne, a za dezert - "ubistveno" dobar čokoladni mus!
Britanski kuvar u svom časopisu objavljuje svoje omiljene recepte za božićnu i prazničnu trpezu.
"Praznici su vreme kada bi cela porodica trebalo da se okupi i uživa, a ne da brine oko pripremanja raznovrsne večere za veliki broj ljudi", kaže Džejmi Oliver (34).
On je "još u oktobru" počeo da dobija panična pisma čitalaca svog časopisa i sajta, i odlučio je da im olakša posao tako što će sa njima podeliti svoje omiljene recepte za Božić i Novu godinu, piše "Dejli mejl".
Pikantna ćurka
Sastojci:
Ćurka od oko šest kilograma (može da se primeni i na celo pile)
Dve mandarine
Svež timijan
Dve suve ljute paprike
Kašika mešanih začina
Morska so
Tri štapića celera
Tri šargarepe
Dva crna luka
Maslinovo ulje
Oljuštite i sameljite, ili sitno narendajte koru mandarina. U mikseru koru mešajte sa timijanom, začinom, ljutom paprikom i dve kašike morske soli, dok ne dobijete glatku pastu.
Ćurku sa kožicom očistite i osušite. Pažljivo utrljajte mešavinu začina između kožice i mesa, a zatim premažite celu ćurku mešavinom. Ostavite u frižideru najmanje dva sata, poželjno preko cele noći.
Zagrejte rernu na 250 C, stavite povrće isečeno na kocke na dno, i na povrće ćurku. Zalijte maslinovim uljem po želji, prekrijte aluminijumskom folijom i ubacite u rernu. Odmah smanjite temperaturu na 180 C. Vreme pečenja je 35 do 40 minuta po kilogramu. Nakon tog vremena, skinite foliju i pecite još pola sata, ili dok kožica ne postane hrskava. Ako želite da proverite da li je ćurka pečena, bocnite je viljuškom ili sličnom alatkom, ukoliko iz mesa izlazi bistar sok, gotova je.
Krompir iz rerne
Sastojci:
Kilogram krompira
Morska so i sveže mleveni crni biber
200 grama pančete ili druge slanine
Maslinovo ulje
Sveža žalfija ili drugi začin po izboru
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Operite i očistite krompir, i isecite ga na osmine. Krompir stavite u šerpu, dobro posolite, prelijte ključalom vodom i pustite da opet proključa. Odmah skinite sa ringle i procedite. Sačekajte da se krompir ohladi, i osušite ga kuhinjskom krpom.
U velikoj činiji pomešajte krompir sa komadićima pančete, žalfijom ili drugim začinom, i maslinovim uljem po želji. Dodajte so i biber, prebacite u vatrostalnu posudu i pecite pola sata na temperaturi od 190 stepeni Celzijusa.
Nakon 30 minuta, pojačajte na 220 stepeni, i pecite još deset minuta.
Najbolji čokoladni mus
Sastojci:
300 grama crne čokolade
Morska so
100 grama prah šećera
Osam jaja
300 mililitara slatke pavlake
200 mililitara likera "amareto"
Dve kašike kvalitetnog kakao praha
200 grama suvih višanja
Za ukrašavanje, pakovanje pločica od susama i karamela
Čokoladu i prstohvat morske soli otopite na pari. Žumanca i šećer mutite dok ne dobijete glatku smesu. Belanca umutite sa malkice soli dok ne budu čvrsta. Slatku pavlaku mutite dok ne počne da se zgušnjava, ali ne i da se pretvara u šlag.
Polovinu likera i kakao umešajte u žumanca, isto ponovite i sa pavlakom, i na kraju pažljivo umešajte otopljenu čokoladu. Kada smesa postane jednaka i homogena, podelite je u činijice za serviranje i hladite u frižideru sat-dva.
Pre nego što servirate, pospite mus sa malo kakao praha. U šerpici zagrejte ostatak likera, dodajte suve višnje i malo vode. Pustite da proključa, a za to vreme izlomite slatkiše od susama na sitne komadiće. Njima ukrasite mus, a višnje u likeru poslužite odvojeno.
(MONDO, foto Guliver/Getty images)
"Praznici su vreme kada bi cela porodica trebalo da se okupi i uživa, a ne da brine oko pripremanja raznovrsne večere za veliki broj ljudi", kaže Džejmi Oliver (34).
On je "još u oktobru" počeo da dobija panična pisma čitalaca svog časopisa i sajta, i odlučio je da im olakša posao tako što će sa njima podeliti svoje omiljene recepte za Božić i Novu godinu, piše "Dejli mejl".
Pikantna ćurka
Sastojci:
Ćurka od oko šest kilograma (može da se primeni i na celo pile)
Dve mandarine
Svež timijan
Dve suve ljute paprike
Kašika mešanih začina
Morska so
Tri štapića celera
Tri šargarepe
Dva crna luka
Maslinovo ulje
Oljuštite i sameljite, ili sitno narendajte koru mandarina. U mikseru koru mešajte sa timijanom, začinom, ljutom paprikom i dve kašike morske soli, dok ne dobijete glatku pastu.
Ćurku sa kožicom očistite i osušite. Pažljivo utrljajte mešavinu začina između kožice i mesa, a zatim premažite celu ćurku mešavinom. Ostavite u frižideru najmanje dva sata, poželjno preko cele noći.
Zagrejte rernu na 250 C, stavite povrće isečeno na kocke na dno, i na povrće ćurku. Zalijte maslinovim uljem po želji, prekrijte aluminijumskom folijom i ubacite u rernu. Odmah smanjite temperaturu na 180 C. Vreme pečenja je 35 do 40 minuta po kilogramu. Nakon tog vremena, skinite foliju i pecite još pola sata, ili dok kožica ne postane hrskava. Ako želite da proverite da li je ćurka pečena, bocnite je viljuškom ili sličnom alatkom, ukoliko iz mesa izlazi bistar sok, gotova je.
Krompir iz rerne
Sastojci:
Kilogram krompira
Morska so i sveže mleveni crni biber
200 grama pančete ili druge slanine
Maslinovo ulje
Sveža žalfija ili drugi začin po izboru
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Operite i očistite krompir, i isecite ga na osmine. Krompir stavite u šerpu, dobro posolite, prelijte ključalom vodom i pustite da opet proključa. Odmah skinite sa ringle i procedite. Sačekajte da se krompir ohladi, i osušite ga kuhinjskom krpom.
U velikoj činiji pomešajte krompir sa komadićima pančete, žalfijom ili drugim začinom, i maslinovim uljem po želji. Dodajte so i biber, prebacite u vatrostalnu posudu i pecite pola sata na temperaturi od 190 stepeni Celzijusa.
Nakon 30 minuta, pojačajte na 220 stepeni, i pecite još deset minuta.
Najbolji čokoladni mus
Sastojci:
300 grama crne čokolade
Morska so
100 grama prah šećera
Osam jaja
300 mililitara slatke pavlake
200 mililitara likera "amareto"
Dve kašike kvalitetnog kakao praha
200 grama suvih višanja
Za ukrašavanje, pakovanje pločica od susama i karamela
Čokoladu i prstohvat morske soli otopite na pari. Žumanca i šećer mutite dok ne dobijete glatku smesu. Belanca umutite sa malkice soli dok ne budu čvrsta. Slatku pavlaku mutite dok ne počne da se zgušnjava, ali ne i da se pretvara u šlag.
Polovinu likera i kakao umešajte u žumanca, isto ponovite i sa pavlakom, i na kraju pažljivo umešajte otopljenu čokoladu. Kada smesa postane jednaka i homogena, podelite je u činijice za serviranje i hladite u frižideru sat-dva.
Pre nego što servirate, pospite mus sa malo kakao praha. U šerpici zagrejte ostatak likera, dodajte suve višnje i malo vode. Pustite da proključa, a za to vreme izlomite slatkiše od susama na sitne komadiće. Njima ukrasite mus, a višnje u likeru poslužite odvojeno.
(MONDO, foto Guliver/Getty images)