Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve petog januara se obeležava Tucindan - dan kada se priprema božićna pečenica.
Na Tucindan se kolje prase ili jagnje, koje će se peći sutradan, a jesti za Božić. Praznik nosi takav naziv jer se nekada pečenica tukla - ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire.
Običaj je nasleđen iz starih mnogobožačkih vremena, a u vezi je sa prinošenjem žrtve bogovima. Crkva ga je prihvatila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.
Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će, inače, cele godine biti nevaljala i bolešljiva.
Inače, postoji i verovanje da utroba pečenice pripremljena na Tucindan, ima lekovita svojstva.
Danas se prase ili jagnje uglavnom peku u pekarama, ili se kupuje već gotovo pečenje. Međutim, ako baš želiš da kao prava domaćica ispečeš meso sama, evo nekoliko saveta:
- rernu ugrej na najjače
- meso posoli spolja i iznutra, najmanje dva sata pre pečenja
- namaži meso mašću, takođe spolja i iznutra
- prase možeš premazati i crnim vinom kako bi kožica bila ukusnija
- u pleh za pečenje stavi rešetku tako da meso ne leži u masnoći
- peci na umerenoj temperaturi, povremeno prelivajući močom iz pleha
- pola sata pre nego što meso izvadiš iz rerne preli ga čašicom konjaka, kako bi bilo meko
- pečenje je gotovo kada koža dobije zlatnu boju, a meso se lako odvaja od kostiju
(MONDO)
Običaj je nasleđen iz starih mnogobožačkih vremena, a u vezi je sa prinošenjem žrtve bogovima. Crkva ga je prihvatila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.
Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će, inače, cele godine biti nevaljala i bolešljiva.
Inače, postoji i verovanje da utroba pečenice pripremljena na Tucindan, ima lekovita svojstva.
Danas se prase ili jagnje uglavnom peku u pekarama, ili se kupuje već gotovo pečenje. Međutim, ako baš želiš da kao prava domaćica ispečeš meso sama, evo nekoliko saveta:
- rernu ugrej na najjače
- meso posoli spolja i iznutra, najmanje dva sata pre pečenja
- namaži meso mašću, takođe spolja i iznutra
- prase možeš premazati i crnim vinom kako bi kožica bila ukusnija
- u pleh za pečenje stavi rešetku tako da meso ne leži u masnoći
- peci na umerenoj temperaturi, povremeno prelivajući močom iz pleha
- pola sata pre nego što meso izvadiš iz rerne preli ga čašicom konjaka, kako bi bilo meko
- pečenje je gotovo kada koža dobije zlatnu boju, a meso se lako odvaja od kostiju
(MONDO)