Ako ste redovni u kuhinji, a svoje kulinarsko umeće ne pokazujete u punoj snazi zbog luka koji vas večito rasplače, tu je i rešenje. Služili smo se bezbrojnim trikovima, od načina na koji ljuštimo luk, do zaštite očiju zbog koje ćemo i dalje moći neometano da obavljamo tu radnju.
Luk sadrži molekule poznate kao sulfoksid aminokiseline, koje se oslobađaju prilikom seckanja i formiraju vrstu kiseline koja reaguje sa vazduhom. Kada taj miris dopre do očiju, daje osećaj peckanja koji nas prirodno navodi na suze.
Kako bismo sprečili ovo dešavanje, pojavio se trik koji je toliko lak za primenu, da pomalo deluje nestvarno.
Jednostavno stavite parče hleba u usta tako da delimično viri, a to će apsorbovati nadražujući miris pre nego što dopre do vaših očiju.
Osim toga, drugi savet je da koristite oštar nož. Tupi nož više oštećuje ćelije luka, čime će se osloboditi i više enzima. Zatim luk možete da stavite sat vremena u frižider jer će niska temperatura usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance.
Držite ga u zamrzivaču 10-15 minuta pre rezanja, ali vodite računa jer tada možete teže seći luk.
(MONDO)
Poraz Zvezde i čarke na kraju: Crveno-beli sjajno krenuli pa se skroz ugasili
Posle ovog poraza Zvezda je potonula: Efes izbacio crveno-bele iz plej-of slike, pogledajte tabelu Evrolige!
"Krenuli smo dobro, a onda se desio kolaps!": Sferopulos video dva različita tima, zato je Zvezda izgubila
Partizan pronašao novog trenera: Vraća se u Humsku čovek čiju "bombu" pamti Zvezda?
"Sav javni prevoz u Beogradu će biti besplatan": Šapić najavio veliku promenu od 1. januara