Noćni "napadi" na frižider su poznati mnogima, ali većina ih prepisuje normalnoj pojavi ili lošoj navici koja se teško menja. Ipak, nije teško prepoznati kada je reč o problemu - počinjete brzo da dobijate na težini, promene u izgledu dodatno pojačavaju negativne emocije i kao rezultat toga, nalazite se u začaranom krugu.

Sindrom noćnog jedenja se posmatra kao manifestacija poremećaja ishrane.

Ljudi, koji se u toku noći prejedaju, uglavnom rade to kompulzivno i iz emotivnog, ponekad neprepoznatog, nezadovoljstva. Kada nastupe kasni sati, oni to mogu raditi i potpuno nekontrolisano.

Kako da prepoznate da je reč o ovom sindromu?

  1. Osećate pojačanu anksioznost ili depresiju.
  2. Teško vam je da prihvatite svoje telo.
  3. Uglavnom preskačete doručak.
  4. Imate čestu nesanicu.

Psiholozi kažu da postoje brojni načini da se ovo izbegne. Naravno, važno je da imate veliku želju i da se potrudite da ovu "naviku" izbacite. U nastavku pročitajte tri osnovna pravila kojih bi trebalo da se pridržavate.

Evo kako da se izborite:

Bez alkohola uveče

Kao što znate, svako alkoholno piće doneće vam više kalorija od obične užine. Jedan od glavnih uzroka noćnog prejedanja su stres i napetost, a alkohol "otupljuje" negativna osećanja, zbog čega ga mnogi koriste kao sedativ. Međutim, u stvarnosti, čak i jedna čaša vina dnevno dovodi do problema sa spavanjem. Kao rezultat toga, noću se ne nađete u krevetu, već u kuhinji ispred frižidera.

Smanjenje nivoa stresa

Glavni razlog koji nas "gura" na kasni obrok je psihološki. Svakodnevni stres može da vas natera da na ovaj način oslobodite napetost noću. Važno je da pokušate da uvedete fizičku aktivnost u vremenskom periodu kada vas najviše privlači frižider. Na taj način ćete se osloboditi stresa i vaš mozak imaće drugi fokus.

Budite ljubazni prema sebi

Vrlo često, ljudi koji jedu noću, mrze sebe zbog toga, upuštajući se u stalnu kritiku sebe. Čini se da bi takav odnos prema sebi trebalo da pomogne da se uzdrma i "ubije" želja da se uveče uopšte dođe u kuhinju. U stvari, samo povećavate stres i negativne emocije. Pokušajte da budete popustljiviji prema sebi, dozvolite sebi da budete slabi, ali to uopšte ne znači da treba da dozvolite sebi da nastavite da jedete kasno uveče.

(MONDO)