Pihtijada, četvrta po redu, na kojoj učestvuje tridesetak takmičara majstora u pripremanju ovog srpskog specijaliteta, počela je u ponedeljak u Niškoj banji.

"Cilj nam je da napravimo jednu privlačnu turističku manifestaciju kada turistička sezona nije u punom jeku i da na taj način u Nišku banju privučemo što više gostiju, ali i takmičara", rekao je na otvaranju Pihtijade Zoran Videnović predsednik opštine Niška banja, koja je uz Turistički savez ovog mesta, organizatori manifestacije koj aće trajati dva dana.

Prvog dana pihtije se kuvaju i razlivaju, a sutradan ocenjuju i degustiraju. Na završetku manifestacije biće proglašen i najmajstora pihtija za 2010. godinu.

Ako ste ljibitelj pihtija pravac Niška banja, ili pripremite sami ovo jelo.

Recept

- Kilogram svinjskih nogu (papaka)
- Jedna suva svinjska kolenica srednje veličine
- Lovorov list
- Peršun
- Biber u zrnu i so po ukusu
- Glavica belog luka

Sve sastojke kuvati dok meso ne omekša. Odvojiti meso od kostiju i poređati ga, zaejdno sa ostalim namirnicama, u širu i pliću posudu. Naliti proceđenom vodom u kojoj se sve kuvalo. Dosoliti po ukusu.

Ostaviti na hladnom mestu da se pihtije stegnu.

Služiti isečene na kocke, kao predjelo uz ren, kiseli kupus i kuvanu rakiju.

Osim ovog osnovnog receprta, postoji još nekoliko u kojima se osim navedenih sastojaka koriste još i šargarepa, barena jaja i kriške limuna.

Ovi sastojci ne utiču mnogo na ukus jela ali doprinose estetici - zbog različitih boja pihtije izgledaju lepše kada se serviraju.

(MONDO)