Najopoznatiji pokazatelj povišenog šećera je pojačana žeđ, a nekoliko znakova se odnose i na pojavu tegoba respiratornog sistema. Nedavno je otkriven najnoviji način da saznate da li vam je visok nivo šećera u krvi, a ukoliko jeste, sigurno tražite jednostavne i prirodne načine da poboljšate svoje zdravlje.

To se može dogoditi zahvaljujući napicima koje pijete, tvrde nutricionisti i dijetetičari. Osim što možete da ih pijete bez problema, ova pića vam pomažu da smanjite šećer u krvi.

Voda

Svi znamo koliko je voda neophodna za naše zdravlje, pa samim tim nije iznenađujuće da ona može sniziti i šećer u krvi.

"Dehidracija stvara okruženje za veću koncentraciju šećera u krvi, a viši šećer u krvi može dodatno doprineti dehidraciji. Uzimanje više vode pomoći će vam da ostanete hidrirani i eliminišete višak šećera kroz urin", objašnjava nutricionistkinja Marisa Kai Miluk koja ističe da umesto obične vode, možete piti i kiselu.

Čaj od kamilice

Iako u početku ovaj čaj možete povezati sa spavanjem i dobrim odmorom, antioksidansi cveta kamilice imaju i druge prednosti. Jedna studija je otkrila da kamilica poboljšava sistem za kontrolu glikemije kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Konkretno, osobe sa dijabetesom tipa 2, koje su konzumirale čaj od kamilice tri puta dnevno nakon obroka tokom tri nedelje, napravile su najveće poboljšanje šećera u krvi.

Zlatno mleko sa kurkumom

Nutricionisti ističu da ovaj napitak ima dugu istoriju kada je reč o pozitivnim prednostima, uključujući i regulisanje šećera u krvi. Iako postoji mnogo recepata, oni tvrde da su najbolji sastojci koje možete uključiti mleko po izboru, kurkuma, cimet i đumbir.

"Oksidativni stres igra ulogu u otpornosti na insulin, a antioksidansi koji se nalaze u kurkumi mogu smanjiti ovaj stres i obezbediti bolje upravljanje šećerom u krvi. Cimet takođe pomaže u snižavanju šećera u krvi tako što čini insulin efikasnijim u premeštanju glukoze u ćelije", kaže nutricionistkinja Marisa Kai Miluk.

Čaj ili kafa sa cimetom

Cimet je u mnogim studijama pokazao da pomaže u regulisanju šećera u krvi i ima hipoglikemijski (smanjenje šećera u krvi) efekat povećanjem osetljivosti na insulin.

"Čaj ili kafa sa cimetom može pomoći. Izbegavajte dodavanje šećera", ističe nutricionistkinja.

(MONDO)