Kako se čuvaju namirnice da duže traju? Svaka domaćica ima svoj sistem organizacije, a najčešće se vode praktičnosšću - da im hrana koju često koriste bude pri ruci. U prednosti su one koje imaju ostavu jer, osim što su dobili dodatni prostor, obezbedili su i mesto za skladištenje hrane kojoj su potrebni posebni uslovi - da bude mračno i hladno.

U ormarićima iznad sudopere i radnog dela najčešće držimo brašno, šećer, so, pirinač i slične namirnice, ali sudeći po rečima stručnjaka, tako pravimo veliku grešku...

Viseće kuhinjske komode nisu pogodne za skladištenje žitarica, otkrila je specijalista za ishranu Elena Doronkina. Po njenim rečima, temperatura na gornjim policama je viša, što utiče na to da se hrana brže pokvari.

"Što su žitarice niže odložene, što su više pri dnu, to će duže trajati. Ukoliko ih držite na toplom, veća je verovatnoća da će se u njemu pojaviiti 'nezvani gosti' koji će razviti po zdravlje opasne larve", kaže stručnjakinja.

Elena je savetovala i da se brašno i žitarice čuvaju u limenim kutijama, kao i da se nikako ne drže u plastičnim kesama. Za one koji namirnice drže u platnenim vrećama, Doronkina je preporučila da ih povremeno otvore i protresu, kako bi izbegli da se hrana "slepi" i postane ustajala.

MONDO