
Gastronomija
Pošto je prilika svečana, potrudite se da napravite nekoliko manjih jela kako bi obrok trajao duže, ispunjen različitim ukusima. Razmislite o omiljenim jelima svog partnera i meni dopunite novim gurmanlucima.
Među sastojcima trebalo bi da se nađu namirnice ili začini koje se smatraju afrodizijacima: plodovi mora, zelena salata, artičoke, paradajz, asparagus, šafran...
Uz obrok, poslužite penušavo vino, a ako želite da ga prilagodite Danu zaljubljenih, u prodavnicama se mogu pronaći ružičasti proseko, kava ili šampanjac.
Imajte na umu da večera ne bi trebalo da bude previše teška, jer ne želite da posle jela celo veče provedete pospani na kauču, prepunog stomaka.
Za desert obavezno napravite efektan slatkiš od čokolade, koja sadrži feniletilamin - supstancu koja podstiče osećaj zaljubljenosti.
Predlažemo sledeći čokoladni krem:
Među sastojcima trebalo bi da se nađu namirnice ili začini koje se smatraju afrodizijacima: plodovi mora, zelena salata, artičoke, paradajz, asparagus, šafran...
Uz obrok, poslužite penušavo vino, a ako želite da ga prilagodite Danu zaljubljenih, u prodavnicama se mogu pronaći ružičasti proseko, kava ili šampanjac.
Imajte na umu da večera ne bi trebalo da bude previše teška, jer ne želite da posle jela celo veče provedete pospani na kauču, prepunog stomaka.
Za desert obavezno napravite efektan slatkiš od čokolade, koja sadrži feniletilamin - supstancu koja podstiče osećaj zaljubljenosti.
Predlažemo sledeći čokoladni krem:
RECEPT
Sastojci:
- 140 mililitara slatke pavlake
- 50 grama tamne čokolade
- jedno žumance
- kašičica prah šećera
- kašika likera po želji (kafa, pomorandža, lešnik…)
Priprema:
Zagrejte rernu na 150 stepeni. Slatku pavlaku ugrejte u šerpi skoro do tačke ključanja, a zatim skinite sa ringle i dodajte izlomljenu čokoladu, mešajući dok ne dobijete ujednačenu smesu. Pomešajte žumance sa šećerom i likerom, dodajte u čokoladu. Masu razdelite u vatrostalne posudice ili šoljice.
Duboku vatrostalnu posudu napunite ključalom vodom, tako da voda dopire do polovine šoljica, pecite 45 minuta. Izvadite iz rerne i pustite da se voda potpuno ohladi pre nego što izvadite šoljice. Pokrijte ih providnom folijom i ostavite da se krem hladi najmanje tri sata.
(MONDO, foto Guliver/Getty images)
- 140 mililitara slatke pavlake
- 50 grama tamne čokolade
- jedno žumance
- kašičica prah šećera
- kašika likera po želji (kafa, pomorandža, lešnik…)
Priprema:
Zagrejte rernu na 150 stepeni. Slatku pavlaku ugrejte u šerpi skoro do tačke ključanja, a zatim skinite sa ringle i dodajte izlomljenu čokoladu, mešajući dok ne dobijete ujednačenu smesu. Pomešajte žumance sa šećerom i likerom, dodajte u čokoladu. Masu razdelite u vatrostalne posudice ili šoljice.
Duboku vatrostalnu posudu napunite ključalom vodom, tako da voda dopire do polovine šoljica, pecite 45 minuta. Izvadite iz rerne i pustite da se voda potpuno ohladi pre nego što izvadite šoljice. Pokrijte ih providnom folijom i ostavite da se krem hladi najmanje tri sata.
(MONDO, foto Guliver/Getty images)
Pridruži se MONDO zajednici.